Home RuimteBadkamer Troffelvloeren: geschikt voor woonkamer én badkamer

Troffelvloeren: geschikt voor woonkamer én badkamer

Door Judith

Naast gietvloeren zijn ook troffelvloeren steeds populairder geworden. Ook troffelvloeren zijn met name in de moderne en minimalistische inrichting bekend. Een troffelvloer is strak, maar heeft wel een bijzonder uiterlijk. De vloer bestaat namelijk voor een groot deel uit fijne grind- of kwartskorrels. Hoewel de vloer wel glad is, blijft het korrelige uiterlijk bestaan. Dat ‘breekt’ de vloer en geeft hem een mooie en karakteristieke uitstraling. Het interessante van troffelvloeren is dat ze echt tegen alles bestand zijn. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal voor de woonkamer, maar ook voor de slaapkamer en zelfs de keuken en badkamer!

Bijzondere eigenschappen van troffelvloeren

Troffelvloeren bestaan uit een combinatie van grind- of kwartskorrels en epoxyhars. Dit wordt gemengd tot een vrij dik mengsel, waarna het op het vloeroppervlak wordt gegoten. De vloer wordt vervolgens met behulp van troffels helemaal egaal glad gestreken. Dit glad maken van de vloer moet met de hand gebeuren. Omdat het mengsel zo dik is, kan het ook worden gebruikt voor een schuin aflopende vloer. Een andere opvallende eigenschap van de troffelvloer is dat het een bijzonder harde vloer is, die eigenlijk niet kapot te krijgen is. Ook wanneer er iets zwaars met de punt op de vloer valt, zal er geen beschadiging in komen.

Een troffelvloer in de woonkamer

Troffelvloeren worden nog niet zo heel lang gebruikt voor toepassingen in huis. Toch beginnen ze nu ook daar aan een opmars. Vooral in het minimalistisch interieur is een troffelvloer erg mooi. Omdat de troffelvloer een enigszins korrelige structuur heeft, ziet hij er toch bijzonder uit. De vloer fungeert als echte eyecatcher en is prachtig te combineren met minimalistische meubels. Er zijn verschillende kleurstellingen mogelijk, afhankelijk van de kleur van de korrels. Vrijwel elke troffelvloer past goed in de moderne of minimalistische woonstijl. Kies voor een grijze kleur, dan is de troffelvloer ook een prachtige industriële vloer! Troffelvloeren zijn goed isolerend, waardoor je heel wat op je energiekosten kunt besparen.

HIM troffelvloer kleuren

Troffelvloeren in natte ruimtes

De troffelvloer staat vooral bekend om zijn goede eigenschappen in vochtige ruimtes en werkplaatsen. Met name in keuken en badkamer zijn deze vloeren ideaal. In de keuken is het vooral praktisch dat de vloer zo gemakkelijk schoon te maken is. Bovendien voelt de vloer niet koud aan en is hij uitstekend bestand tegen vocht. In de badkamer is de vloer nog beter. Daar kan hij aflopend worden gemaakt richting het afvoerputje. Met een troffelvloer is de schuine afloop veel gemakkelijker te realiseren dan met een tegelvloer. Bovendien wordt een troffelvloer ook niet gevaarlijk glad wanneer hij nat is. Een uitstekende vloer voor de badkamer dus!

Het schoonhouden van een troffelvloer

Het schoonmaken van een troffelvloer is bijzonder eenvoudig. Afgezien van bleekmiddel kun je vrijwel elk schoonmaakmiddel op de vloer gebruiken. Dit heeft geen enkele invloed op de vloer zelf, maar wel op het vuil. Je kunt de vloer borstelen, dweilen, stofzuigen en op elke denkbare manier schoonmaken. Vlekken trekken niet in de vloer en zijn altijd gemakkelijk weer weg te krijgen. De vloer kan in theorie zelfs ontsmet worden met alcohol zonder dat dit invloed heeft! Het is kortom een robuuste vloer die je nooit per ongeluk zult beschadigen door het gebruik van een schoonmaakmiddel.

Troffelvloeren worden steeds vaker gebruikt in woonhuizen. Voorheen werden ze vooral gebruikt in openbare ruimtes, maar tegenwoordig zie je ze op steeds meer plaatsen. De vloeren zijn niet voor niets populair, want ze hebben geweldige eigenschappen. De aanleg van een troffelvloer is helaas wel een flinke klus. Het is zoals gezegd werk dat met de hand moet worden uitgevoerd. Eventueel kun je dit werk zelf doen als je handig bent. Wel is het goed om van tevoren uit te zoeken hoe je dat het handigst doet. Het is namelijk veel werk en lang niet zo makkelijk als het lijkt. Gelukkig krijg je in ruil dan wel een vloer die overal tegen bestand is en vrijwel oneindig lang mooi blijft.

Related Posts