Een traplift in je huis (laten) plaatsen is geen klein klusje. Het is eigenlijk niet iets wat je zelf kunt doen. Want ongeacht hoe handig je bent, een traplift plaatsen is veel werk. Bovendien heb je te maken met de veiligheid. Je moet niet alleen veilig kunnen werken op een onhandige locatie, maar je werkt ook met elektriciteit. En als de lift eenmaal geplaatst is, moet de computer ook nog goed worden ingesteld. Een traplift plaatsen is geen kleinigheid en je kunt het niet zelf doen. Maar je kunt wel veel doen om de klus alvast makkelijker te maken. Een traplift plaatsen: zo gaat dat in zijn werk.
In dit artikel:
De juiste traplift uitzoeken
Er zijn trapliften in allerlei vormen. Zo zijn er simpele trapliften die geschikt zijn voor een rechte trap. Deze zijn het eenvoudigst en het goedkoopst. Verder heb je trapliften met één of meer bochten in de rails. Deze zijn geschikt voor trappen met hoeken. Deze trapliften zijn lastiger te plaatsen en zijn dus ook wat duurder. De kosten van een traplift hangen dus grotendeels af van de vorm van de traplift. Het is belangrijk dat je de juiste, passende lift vindt voor jouw situatie. Dat kan ook een tweedehands lift zijn, zolang deze maar goed past.
Maten nemen en onderdelen bestellen
Het bedrijf waar je de traplift van koopt, kan deze ook plaatsen. Eerst komt er meestal een monteur om de maten op te nemen die nodig zijn. Vervolgens worden de benodigde onderdelen besteld. Zeker bij een tweedehands traplift is het vrijwel altijd nodig om aanpassingen aan de lift te doen. Elke trap is tenslotte anders. Na een poosje zijn de onderdelen er en kan de traplift geplaatst worden.
Voorbereiding kun je zelf doen
Je kunt zelf al heel wat voorbereiding doen voor het plaatsen van de traplift. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende werkruimte. Zorg dat zowel boven als onder de trap genoeg ruimte vrij is. Verder kun je zorgen dat de trap zo goed mogelijk bereikbaar is. Bij het nemen van de maten heeft de monteur misschien ook nog aanwijzingen gegeven voor veranderingen die nodig zijn. Meestal blijven veranderingen beperkt.
De rails worden geplaatst
De monteur begint met het plaatsen van de rails over de trap. Deze kunnen aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van de trap worden gemonteerd. Dit is van tevoren al besproken. De rails worden boven de traptreden geplaatst en op de trap of aan de wand vast gezet. In de rails ligt een ketting die de traplift omhoog en omlaag kan brengen.
De liftstoel wordt geplaatst
Als de rails stevig vast zit, wordt de liftstoel geplaatst. Deze moet precies op de goede manier op het railsysteem gekoppeld worden. Sommige liftstoelen zijn inklapbaar, andere zijn dat niet. De liftstoel wordt stevig vastgemaakt aan de rails, op zo’n manier dat de stoel altijd horizontaal blijft.
De traplift wordt gebruiksklaar gemaakt
Nu komt een lastig deel van de installatie: het gebruiksklaar maken. De traplift wordt aangestuurd met een computer, die ingesteld moet worden. Daarvoor is natuurlijk stroom nodig. Soms kan een traplift met batterijen worden geïnstalleerd, dan heb je geen permanente stroomtoevoer nodig. In andere gevallen wordt de traplift aangesloten op het elektriciteitsnet in huis. De monteur kan dat netjes uitvoeren. Vervolgens wordt de computer ingesteld met de juiste snelheid en bediening. De traplift wordt ook goed getest voordat de monteur vertrekt.
Een traplift plaatsen is een lastig karwei. Het is erg belangrijk dat dit goed gebeurt, anders levert het erg gevaarlijke situaties op. Dat geldt zowel tijdens de plaatsing van de lift als tijdens het gebruik ervan. Let er dus op dat je dit laat doen door een goede monteur die hier ervaring mee heeft. Dit is een van de weinige klussen waarvan we echt adviseren om ze te laten uitvoeren door een professional. Een traplift plaatsen is een prima manier om je huis voor te bereiden op ouderdom. Of wanneer je al oud bent, om langer thuis te kunnen blijven wonen.