Je kunt natuurlijk zelf je vloertegels leggen. Als je een beetje handig bent, is het een leuke klus om te doen. Maar je moet wel weten waar je aan begint! Fouten zijn namelijk vrij snel zichtbaar en zijn moeilijk weg te werken. Een goede voorbereiding helpt je om fouten te voorkomen. Check bijvoorbeeld deze handige tips, waarmee je je tegelvloer keurig kunt leggen!
In dit artikel:
Tip 1: Zorg voor een niet-flexibele ondergrond
Je kunt tegels in theorie op elke ondergrond leggen. Maar in de praktijk blijkt dat toch niet waar te zijn. Het punt is dat tegels niet flexibel zijn. Ze zijn breekbaar en dus kun je ze niet op een flexibele ondergrond leggen. Ga dus zeker geen tegelvloer leggen op een houten ondervloer! Het hout zal gaan werken en daardoor kunnen de tegels gaan barsten. Zelfs een goede voorstrijk helpt hier niet voldoende tegen. Zorg voor een stevige, niet flexibele ondergrond. Een oude tegelvloer kan, een betonvloer of gietvloer is ook heel geschikt.
Tip 2: Maak de ondervloer netjes egaal
De tegellijm kan kleine oneffenheden wel deels opvangen. Maar als de vloer niet netjes egaal is, ga je dat toch altijd zien. Daarom moet je eerst de ondervloer netjes egaliseren. Daar is speciaal materiaal voor te vinden. Met een egale ondervloer wordt de tegelvloer hoogstwaarschijnlijk ook mooi strak. Terwijl een oneffen vloer kan zorgen voor een vreemd uiterlijk of zelfs dat tegels breken omdat ze ongelijk worden belast.
Tip 3: Gebruik voorstrijk
Voorstrijk gebruik je op poreuze ondervloeren om te zorgen dat je de tegellijm goed kunt gebruiken. Als je geen voorstrijk gebruikt, neemt de ondergrond een deel van het vocht uit de lijmlaag op. Daardoor droogt de lijmlaag te snel of ongelijkmatig, waardoor je later problemen kunt krijgen met losse tegels.
Tip 4: Wees royaal met tegellijm
Tegellijm is iets waar je absoluut niet zuinig mee moet zijn. Alleen met een dikke laag tegellijm kun je de tegels mooi strak leggen. Je gebruikt een spatel die een golfpatroon in de lijm maakt. Als je de tegel erop drukt, wordt de lijm vanzelf glad geduwd. Zo komt de tegel perfect te liggen zonder dat je de tegel per ongeluk niet voldoende laat hechten.
Tip 5: Gebruik afstandhouders
Wil je mooie gelijke naden tussen de tegels? Dan zijn afstandhouders een goede keus. Misschien denk je stiekem dat dat soort dingen voor watjes is, maar dat is niet zo. Je kunt nooit helemaal op het oog de naden netjes gelijkmatig krijgen. De afstandhouders zorgen ervoor dat dat wel lukt. Ze zijn super handig en zorgen voor een keurig eindresultaat.
Tip 6: Een goede zuignap
Het laatste dat veel mensen die tegels leggen niet weten: een zuignap is echt onmisbaar. Met een zuignap kun je de tegel oppakken zonder dat je aan de randen hoeft te komen. Dat is vooral heel praktisch als je tegels iets wilt verplaatsen omdat ze net niet goed liggen. Het is veel lastiger als je de tegel met je vingers omhoog moet krijgen en verleggen. Ga dus voor een goede kwaliteit zuignap. De kosten verdien je terug door het gemak waarmee je de tegels kunt pakken en leggen.
Tip 7: Mooie vloertegels
Tsja, natuurlijk heb je ook vloertegels nodig om ze te kunnen leggen. Maar de ene vloertegel is de andere niet! Wil je zelf je vloer leggen, dan heb je vloertegels nodig die allemaal exact dezelfde maat hebben. Natuurstenen tegels zijn bijvoorbeeld ongelijkmatig, waardoor je ze haast niet netjes kunt leggen. Bij het vloertegels kopen moet je dus wel opletten dat je gaat voor tegels die een beetje gemakkelijk te leggen zijn.
Vloertegels leggen is een precies klusje. Niet iedereen kan dat goed. Toch is het niet zo heel moeilijk om te doen, als je je maar goed voorbereid. Denk bijvoorbeeld niet dat je ‘even snel’ een tegelvloer gaat leggen. Dit kost tijd en die tijd moet je er ook voor nemen. Denk je dat jij het geduld niet hebt om alles goed genoeg voor te bereiden? Dan kun je misschien beter een professional inschakelen! En zie je de klus helemaal niet zitten, dan is het schilderen van je tegels misschien ook een goede oplossing.