Het is al geruime tijd bekend dat het bouwen van een nieuw kantoorpand ook zijn verplichtingen meebrengt op het gebied van duurzaamheid. Met het oog op de nieuwe wetgeving per 2023 en het toewerken naar een energieneutrale samenleving (2050) is het ontzettend belangrijk om aan de slag te gaan met het goed opleveren van een nieuw kantoorpand. Bij het bouwen van een nieuw kantoorpand moet logischerwijs als rekening worden gehouden met de duurzaamheid van het pand.
Het energielabel voor woning werkt weer op een andere manier als voor bedrijven. Alle woningen hebben een voorlopig energielabel gekregen en mocht je hier tevreden over zijn, kun je deze zonder tussenkomst van een adviseur definitief maken. Daarnaast kunnen huizen een A++ energielabel ontvangen, maar is voor kantoorpanden een energielabel A het maximaal haalbare.
Energielabel C of hoger
Zoals hierboven gezegd is het energielabel C, B of A vanaf 2023 verplicht en dat heeft voor oude kantoorpanden behoorlijk veel impact. Zo kunnen oudere kantoren met het huidige energielabel van bijvoorbeeld G tegen het feit aanlopen dat het pand vanaf dat moment niet meer in gebruik mag worden genomen. Om deze panden te redden zullen waarschijnlijk forse investeringen nodig zijn om dit voor elkaar te krijgen. Dan komt 2023 toch ineens behoorlijk dichtbij.
Mogelijkheden voor verbetering
Er zijn verschillende mogelijkheden die veel invloed hebben op het verbeteren van een energielabel voor kantoren:
- Isolatie; Het goed isoleren van een kantoorpand is van groot belang. Dit zal vooral bij oudere panden veel winst opleveren. Isolatiemaatregelen zijn toe te passen op het gebied van spouwmuur, dak en glasisolatie. Dit zal direct effect hebben op de stookkosten.
- Verlichting; Het gebruik van ledlampen in plaats van gloei- of halogeenlampen kan soms de energierekening doen halveren en heeft dus in veel gevallen een korte terugverdienperiode.
- Zonnepanelen; De aanschaf van zonnepanelen voor bedrijven kan zeer interessant zijn, mede door de komst van de Energie Investerings Aftrek (EIA), waarbij je ruim 50% van de investeringskosten kunt aftrekken van de fiscale winst. Verder bestaat er ook nog de Kleinschaligheids investeringsaftrek (KIA) wat tot 28% op kan lopen op je investering.
Andere mogelijkheden zijn het aanschaffen van een warmtepomp, gebruik maken van HR++ of drievoudig glas en een speciaal ventilatiesysteem om warmte terug te winnen. Voldoende mogelijkheden om een kantoorpand duurzamer te maken. Voor enkele duurzame besparingen heb je ook recht op verschillende subsidies die de drempel van de investering zullen verlagen.