Home Klustips Tips voor het slijpen van je heggenschaar

Tips voor het slijpen van je heggenschaar

Door bouwsuper

Gebruik je je heggenschaar regelmatig, dan is het onvermijdelijk dat de schaar na een tijdje bot wordt. Dit betekent niet alleen dat het lastiger wordt om bladeren en takken af te knippen, maar ook dat bladeren en takken minder mooi afgeknipt kunnen worden. Door de botte bladen van de schaar knip je namelijk geen rechte stukken meer af, maar komen er altijd kartels in het afgeknipte blad of de afgeknipte tak. Heb jij een botte heggenschaar en wil je deze schaar slijpen? Lees dan in dit artikel welke tips je kunt raadplegen om dit op de juiste manier te doen.

Slijp de schaar op het juiste moment

Je kunt je heggenschaar het beste in de winter slijpen. In de winter is er namelijk minder te doen in de tuin en dit betekent dat je wel even tijd hebt voor de klus van het slijpen van de heggenschaar. Slijp je de schaar in de zomer, dan kun je de schaar even niet gebruiken en dit betekent dat je je tuin op een cruciaal moment niet goed kunt onderhouden.

Werk altijd veilig: koppel de heggenschaar los van zijn energiebron

Of je nu een heggenschaar gebruikt met elektriciteit of met benzine: de schaar moet altijd losgekoppeld worden van de energiebron om veilig te kunnen werken. Ga dus niet zomaar aan het werk als je de heggenschaar wil slijpen, maar controleer altijd eerst of je volledig veilig te werk gaat. Pas als de energiebron helemaal van de schaar is losgekoppeld, begin je met het slijpen van de schaar.

Draag altijd een veiligheidsbril, gehoorbeschermers en handschoenen

Het slijpen van een heggenschaar is niet lastig, maar het kan wel gevaarlijk zijn als je niet op de juiste manier werkt. Draag altijd een veiligheidsbril, gehoorbeschermers en werkhandschoenen als je met dit project aan de slag gaat. De veiligheidsbril moet ervoor zorgen dat er geen materialen in je ogen kunnen komen, de gehoorbeschermers beschermen je oren tegen de herrie van het slijpen en de werkhandschoenen beschermen je handen tijdens het werken.

Gebruik een goede slijptol voor heggenschaar slijpen

Hoe goed je de heggenschaar kunt slijpen, is afhankelijk van de kwaliteit van het gereedschap dat je gebruikt. Gebruik daarom altijd een goede slijptol voor het slijpen van de heggenschaar en je weet zeker dat je heggenschaar weer helemaal scherp is na het gebruik van de slijptol. Heb je geen slijptol in huis? Dan raden wij je aan om een nieuwe slijptol aan te schaffen. Het is geen grote investering en je kunt de slijptol vervolgens ieder jaar gebruiken voor het slijpen van de heggenschaar. Zeker een aanrader als je veel in de tuin werkt en daarom goed gereedschap nodig hebt.

Slijp altijd beide kanten van de heggenschaar

Een fout die veel mensen maken bij het slijpen van de heggenschaar, is dat ze slechts één kant van de schaar slijpen. Wil je echt goed kunnen knippen met de schaar, dan moeten beide kanten geslepen worden. Stop dus niet als je één kant hebt geslepen, maar pak altijd beide kanten mee. Het is zonde als je al je spullen na een paar weken weer tevoorschijn moet halen om alsnog de andere kant van de schaar te slijpen.

Behandel het mes altijd even na

Na het slijpen van de heggenschaar, zet je de schaar weer in elkaar. Nu ben je nog niet klaar, maar gebruik je nog even een smeermiddel om de heggenschaar te behandelen. Door de heggenschaar nog even met een smeermiddel te behandelen, is de schaar nog scherper en dus beter. Na het behandelen van de heggenschaar, ben je helemaal klaar en kun je de schaar weer gebruiken.

Klaar? Aan de slag!

Heb je alle bovenstaande tips goed doorgenomen en ben je helemaal klaar om jouw heggenschaar op de beste manier te slijpen? Zet dan het juiste gereedschap klaar en ga aan de slag. Zorg er ook voor dat je het smeermiddel al in huis hebt, zodat je de heggenschaar direct na het slijpen kunt behandelen. Neem in ieder geval de tijd voor heggenschaar slijpen, want dan weet je zeker dat dit op de juiste manier gebeurt.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.