Home Klustips Tips voor het slijpen van je grasmaaier

Tips voor het slijpen van je grasmaaier

Door bouwsuper
Een grasmaaier slijpen; een aantal tips

Gebruik je jouw grasmaaier regelmatig om het gazon bij te werken, dan is het onvermijdelijk dat de messen van de grasmaaier steeds een beetje botter worden. Zijn de messen van je grasmaaier bot geworden, dan betekent dit niet dat je meteen in een nieuwe grasmaaier moet investeren. Wat je ook gemakkelijk kunt doen, is het slijpen van de messen. Na het slijpen van de messen van je grasmaaier, is het apparaat weer zo goed als nieuw en kun je weer direct aan de slag met het maaien van je gazon.
Zijn de messen van jouw grasmaaier bot geworden, maar heb je geen idee hoe je deze messen kunt slijpen? Gebruik dan de tips in dit artikel voor het slijpen van je grasmaaier en je hebt in een mum van tijd een vlijmscherpe grasmaaier om het gazon bij te werken.

Wacht tot de gastank van de grasmaaier bijna leeg is

Het beste moment om de messen van je grasmaaier te slijpen, is als de gastank van de maaier bijna leeg is. Om de messen van de grasmaaier te slijpen, moet je deze namelijk verwijderen. Dit betekent dat je de grasmaaier op zijn kant moet leggen, waardoor er gas uit kan lopen. Zit er minder gas in de grasmaaier, dan loopt er ook minder gas uit. Tip: leg altijd een zeil onder de grasmaaier als je het apparaat op zijn kant gaat leggen, zodat lekkend gas hierdoor opgevangen wordt.

Gebruik een hulpmiddel voor het verwijderen van de messen

Om de messen van de grasmaaier te kunnen slijpen, moet je de messen uit het apparaat halen. De messen van je grasmaaier zijn misschien bot geworden, maar je kunt je er nog steeds flink aan bezeren. Gebruik daarom altijd een hulpmiddel om de messen te verwijderen, zoals een klem. Ook raden we je aan om dikke werkhandschoenen te dragen, zodat je je handen extra beschermt.

Een groot assortiment werkhandschoenen vind je bijvoorbeeld bij de Gamma.nl

Gebruik een slijpmachine om de messen te slijpen

Er zijn meerdere manieren om de messen van je grasmaaier te slijpen. Maar het gebruiken van een slijpmachine is nog altijd de gemakkelijkste en meest effectieve manier.

Om de messen op de juiste manier te slijpen met de slijpmachine, neem je steeds 1 mes. Dit mes plaats je onder de slijpmachine, altijd in een loodrechte hoek. Beweeg het mes enkele keren in de lengte over de slijpmachine en controleer na een paar keer of er nog deukjes in het mes zitten. Is het mes helemaal vrij van deukjes, dan is het scherp genoeg. Dan neem je het volgende mes van de grasmaaier. Dit doe je tot je alle messen geslepen hebt, waarna je de slijpmachine weer uitschakelt.

Test het mes voor de zekerheid

Wil je voorkomen dat je een mes met de nodige moeite terug op de grasmaaier zet om er vervolgens achter te komen dat het nog niet scherp genoeg is geworden na grasmaaier slijpen? Test het mes dan even voor je het weer op de grasmaaier bevestigt. Je kunt het mes van de grasmaaier het beste testen door een vel papier te nemen en dit papier met het mes te snijden. Gaat dit zonder enige moeite helemaal goed, dan is het mes scherp genoeg. Kun je het papier niet doorsnijden, dan moet je het betreffende mes nog een keer slijpen.

Lees ook: Welk soort gras is het beste voor jouw tuin

Grasmaaier slijpen; zo doe je dat

Grasmaaier slijpen of een nieuwe grasmaaier kopen?

Het kan ook voorkomen dat de messen van je grasmaaier zodanig beschadigd zijn dat het niet meer helpt om de messen te slijpen. Is dit het geval, dan raden wij je aan om gewoon een nieuwe grasmaaier aan te schaffen. Je kunt de oude messen blijven slijpen en blijven gebruiken. Houd er dan wel rekening mee dat het gras nooit meer echt netjes gemaaid wordt. Heb je al meerdere keren geprobeerd om de messen te slijpen en worden de messen maar niet scherp? Dan is het tijd om te investeren in een nieuw apparaat.

Zitten er flinke deuken in de messen van je grasmaaier, dan kun je dit niet meer verhelpen door de messen te slijpen. Het slijpen van de messen werkt wel bij kleine deukjes, maar niet bij grote inkepingen in de messen. Zitten er meerdere grote deuken in de messen, dan is het ook beter om een nieuwe grasmaaier te kopen. Een enkele grote deuk in een enkel mes maakt niet zo veel uit. Meerdere grote deuken hebben wel invloed op de kwaliteit van je gazon.

Lees ook: Grasmaaien voor dummies
Lees ook: Een grasmaaier; zo maak je de beste keuze!
Lees ook: 10x de beste grasschaar

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.