Home Klustips Tips voor het ophangen van jaloezieën

Tips voor het ophangen van jaloezieën

Door bouwsuper
jaloezien ophangen

In principe kun je zelf elke raamdecoratie bevestigen die je maar wilt. Er is dus geen reden waarom je niet zelf je jaloezieën zou kunnen bevestigen. Heb jij ramen van een standaard formaat en heb je daar jaloezieën voor gevonden? Met deze tips kun je ze zelf ophangen en inkorten als dat nodig is.

Tip 1: bepaal de juiste montagemethode

Grofweg kun je jaloezieën op drie manieren ophangen:

  • Tegen het kozijn geschroefd. Wel een geschikte methode voor houten kozijnen, maar wordt afgeraden bij kunststof kozijnen omdat boorgaatjes niet hersteld kunnen worden.
  • In de dag. Hierbij worden de jaloezieën tegen de bovendorpel van het raamkozijn gemonteerd, tussen de twee muren.
  • Op de dag. De jaloezieën worden tegen de muur gemonteerd, vóór de kozijnen. De jaloezieën rusten uiteindelijk tegen de muur en niet tegen het raam.

Omdat elk van deze methoden zorgt voor een heel andere uitstraling, en omdat je voor elke methode andere maten nodig hebt, is het belangrijk dit van tevoren te bepalen!

Tip 2: bevestig de haken met een waterpas

Bij de jaloezieën worden twee of drie bevestigingshaken geleverd. Deze moeten zo worden geplaatst dat de dragers van de jaloezieën er stabiel aan kunnen hangen. Het is het handigst als je eerst één haak bevestigd en dan de plaats van de andere haak bepaalt met behulp van een waterpas. Dit geeft betere resultaten dan afmeten langs het kozijn, want het kozijn is lang niet altijd netjes waterpas.

Tip 3: maak de boven- en onderdorpel op maat

Bij het op maat maken van de jaloezieën begin je altijd met de boven- en onderdorpel. Het is het mooist als je aan beide zijkanten een even groot deel eraf zaagt, zodat je het middelste deel centraal houdt. Anders ziet het er, door de verschoven ladderkoorden, raar uit. Maak zowel de boven- als de onderdorpel op maat en hang dan de jaloezieën weer terug op hun plaats. Zo zie je meteen hoeveel je van de zijkanten van de rest van de jaloezieën af moet halen.

Tip 4: gebruik een goede jaloezieëntang (lamellenknipper)

Er zijn veel mensen die hun jaloezieën te lijf gaan met een zaag of keukenschaar. Dit levert echter vaak een wat slordig resultaat op. Zeker met een zaag ga je al snel een tikje scheef, waardoor er een rommelig effect ontstaat. Wil je je jaloezieën echt netjes op maat maken, gebruik dan een speciale jaloezieëntang of lamellenknipper. Deze knippers zijn er speciaal voor gemaakt en maken de klus een stuk eenvoudiger.

jaloezien

Tip 5: niet zo handig? Laat het doen door een specialist!

Het zelf ophangen van jaloezieën is een interessant klusje. De handige doe-het-zelver natuurlijk kan het wel zelf, maar als je niet zo handig bent wordt het al snel ingewikkeld. Niet alleen kampen veel mensen met het probleem dat hun jaloezieën uiteindelijk scheef of raar zijn opgehangen, maar ook is het inkorten vaak een lastig klusje. Dit moet nauwkeurig gebeuren, omdat je anders een heel vreemde uitstraling krijgt. Ben je zelf niet zo handig, dan kun je de jaloezieën beter laten ophangen door een specialist.

Jaloezieën zijn een heel mooie raamdecoratie. Ze passen in vrijwel elk interieur, vooral omdat er verschillende soorten jaloezieën zijn. De meeste jaloezieën kun je, als je handig bent, wel zelf ophangen. Maar wanneer je zelf niet zo handig bent, of je hebt gekozen voor een speciaal type jaloezieën, dan is het verstandiger om ze te laten ophangen door een specialist. Zo weet je zeker dat je snel kunt genieten van prachtige raamdecoratie die perfect op maat is gemaakt.

Related Posts