Home Klustips Tips om verschillende schuttingen te onderhouden

Tips om verschillende schuttingen te onderhouden

Door Judith

Een schutting is meestal niet zo goedkoop. Je betaalt per strekkende meter en dan blijkt ineens hoe groot je tuin eigenlijk is. Vooral als je veel rare hoekjes hebt in je tuin loopt de prijs voor een schutting flink op. En natuurlijk hangt dit ook af van je eigen keuze, want er zijn schuttingen in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Een goedkope schutting zul je misschien sneller negeren dan een dure schutting waar je trots op bent. Die wil je natuurlijk goed onderhouden. Wij hebben een aantal praktische tips om je schutting mooi te houden!

1. Hardhout schoonhouden

Een hardhouten schutting hoeft niet gebeitst te worden. Maar je hebt nog steeds wel de taak om de schutting schoon te houden. De schutting zal namelijk veel sneller gaan rotten als je de groene aanslag en vuilte gewoon laat zitten. Dus: elk kwartaal even schoonmaken, dan heb je veel langer plezier van de schutting.

2. Zachthout beitsen

Zachthout, zoals grenen, wordt vrijwel altijd geïmpregneerd, want anders gaat het maar enkele jaren mee. Nog steeds is zachthout, ook geïmpregneerd, kwetsbaar voor rotting en schimmels. Daarom kun je het beste het hout elke 2-3 jaar beitsen met een doorzichtige buitenbeits. Zo blijft het hout veel langer goed. Doe je dit consequent, dan kan de schutting langer dan 15 jaar meegaan!

3. Composiet bijhouden

Composieten schuttingen zijn erg mooi en kosten vrijwel geen onderhoud. Je hoeft alleen maar jaarlijks te controleren of de schutting nog mooi op zijn plek staat. Verder is het belangrijk om elk kwartaal de bevestigingen langs te lopen. Vaak zijn deze van metaal en ze kunnen dus gaan roesten. Dit kan uiteindelijk schade geven aan de schutting.

4. Betonnen schuttingen netjes maken

Beton hoeft alleen schoongemaakt te worden. Dit kan eens per half jaar. De hogedrukreiniger haalt het vuil efficiënt weg, maar zorgt ook dat nieuw vuil en groene aanslag gemakkelijker opnieuw kunnen hechten. Het is dus beter om een gewone tuinslang te gebruiken en een speciale betonreiniger. Groene zeep werkt ook vrij goed, al moet je dan wat steviger schrobben.

5. Schuttingen van riet of wilgentenen netjes maken

Rieten schuttingen en schuttingen van wilgentenen hoeven in principe nooit behandeld te worden. Ook schoonmaken is zelden nodig. Wat wel regelmatig moet gebeuren, is het controleren van het vlechtwerk. Als dat eenmaal gaat rafelen moet je er snel bij zijn! Ben je te laat, dan zal een deel van de schutting al snel een gat gaan vertonen. Zorg dat de schutting er altijd strak en netjes uitziet, dan gaat hij ook het langste mee.

Elke schutting heeft zijn eigen werkwijze om onderhouden te worden. Sommige schuttingen zijn goedkoop in aanschaf, maar hebben veel onderhoud nodig. Andere schuttingen zijn duurder in aanschaf, maar hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Voor haast elke schutting geldt dat hij regelmatig schoongemaakt moet worden. Het is afhankelijk van wat je mooi vindt en hoeveel onderhoud je eraan wilt doen welke schutting het beste bij jou past. Al speelt het beschikbare budget natuurlijk ook een rol! Een goed onderhouden schutting gaat vele jaren langer mee dan een schutting die nooit onderhouden wordt.

 

Related Posts