Home Wonen Tips om minder plastic te gebruiken

Tips om minder plastic te gebruiken

Door Marieke
Plastic

Heb je er wel eens opgelet hoeveel plastic je op een dag gebruikt? De plastic afvalberg blijft maar groeien en dat is niet goed voor het milieu. Plastic doet er jaren- en jarenlang over om te vergaan en dan is het nog niet echt weg. Het valt uiteen in kleine deeltjes en dat is slecht voor de aarde, de dieren, zeedieren en voor onze gezondheid. Wat duidelijk is, is dat het plasticverbruik drastisch verminderd moet worden. Sta jij wel eens stil bij het plastic verbruik? Met al een paar kleine aanpassingen kun jij een groot verschil maken. In dit artikel geven wij een aantal tips.

Tip 1: neem je eigen tas mee

Het is een heel logische, maar toch sta je dan weer eens in een winkel zonder tas en koop je maar weer een plastic tas. Niet doen! Zorg ervoor dat je een (boodschappen)tas bij je hebt als je boodschappen gaat doen. Soms ga je toch ineens onverwachts de supermarkt in. Wellicht kun je er voor zorgen dat je standaard een tas in de auto hebt liggen, of van die kleine opvouwbare tasjes in je handtas hebt zitten.

Tip 2: neem geen rietje als je een drankje doet

Zelf zul je misschien nog niet eens zo heel snel een rietje nemen, maar als je kinderen de kans krijgen wil het een rietje in het flesje als je in een restaurant of op het terras wat aan het drinken bent. Zorg ervoor dat je altijd een herbruikbaar rietje, bijvoorbeeld van bamboe of roestvrijstaal, in je tas hebt, dan kunnen je kinderen die gebruiken.

Tip 3: let op groente en fruit

In de supermarkt liggen komkommers met een plastic eromheen, paprika’s die elk apart verpakt zijn in een plasticje. Is dat nu echt nodig? Probeer zoveel mogelijk het kopen van in plastic verpakte groente en fruit te vermijden. Ga vaker naar de markt of de groenteboer waar ze wel groente en fruit zonder verpakking kopen. Let ook op het gebruik van de plastic zakjes die in de winkel bij de AFG-afdeling hangen, waar je bijvoorbeeld je appels in doet. Gebruik liever herbruikbare zakjes, die ook al in veel supermarkten liggen.

Tip 4: raap plastic afval op

Maak je een wandeling en zie je afval op straat liggen? Raap het dan op en gooi het zelf even in de kliko. Kleine moeite, groot plezier. Met een goede afvalgrijper krijg je ook geen last van je rug.

Tip 5: probeer bamboe

Tandenborstel, afwasborstel, borstel, wattenstaafjes, noem het maar op, overal zit plastic in. Tegenwoordig zijn er ook veel alternatieven verkrijgbaar, bijvoorbeeld van bamboe. Gebruik ook houten wasknijpers in plaats van plastic knijpers

Tip 6: wasbaar

Heb je kleine kinderen die nog in de luiers zitten? Overweeg dan eens wasbare luiers. Vrouwen kunnen overwegen om wasbaar maandverband te nemen.

Tip 7: kies voor duurzaam speelgoed

Zoek je een cadeau voor je kind, kleinkind, neefje of nichtje of wie dan ook? Kies dan niet voor (flut)speelgoed wat van plastic is gemaakt. Kies voor duurzaam speelgoed, bijvoorbeeld gemaakt van hout of mais.

Tip 8: vermijd boterhamzakjes

Stop je elke dag je boterhammen in een plastic boterhamzakje om mee naar je werk te nemen? Koop liever een stoffen boterhamzak of een lunchtrommel. En als je het helemaal goed wilt doen, gebruik dan geen lunchtrommel die van plastic is gemaakt. Denk ook na over je flesje water die je meeneemt. Kies liever voor duurzame, herbruikbare waterflesjes die bijvoorbeeld van RVS zijn gemaakt.

Wat doe jij om de plastic afvalberg te verminderen?

Leestip: gordijnen wassen, zo doe je dat!

Related Posts