Home materiaal Tips voor de juiste deurklinken

Tips voor de juiste deurklinken

Door Anne

Er is iets in huis wat je dagelijks aanraakt, maar waar je verder bijna nooit over nadenkt. Ook hoef je dit ding waarschijnlijk slechts één keer aan te schaffen… Het zijn deurklinken! Bij het kiezen van nieuwe deuren bepalen de klinken een groot deel van de uitstraling daarvan. Kies dus wijs!

Kies de juiste stijl

Welke stijl is jullie woning en wat voor deuren hebben jullie? In een nieuwbouwwoning staat modern deurbeslag beter dan een klassieke deurklink met ronde vormen. In een oudere woning staan de ronde vormen juist beter. Heb je gladde en strakke deuren? Dan staat een strak beslag ontzettend goed. Heb je deuren met landelijk relief rondom? Dan staat een deurklink met ronde vormen erg mooi. Qua kleur is het handig om te kiezen voor een kleur die meer in huis terugkomt. Hebben jullie zilveren kranen, raambeslag en andere accenten? Kies dan ook voor zilver beslag. Is alles koper- of goudkleurig of juist zwart? Dan zijn dit betere opties.

Bespaar niet

Een deurklink is niet het leukste onderdeel in huis om geld aan uit te geven. Toch adviseren we je om niet te besparen op deurbeslag. Dit item in huis raak je vaak meerdere keren per dag aan. Je wilt niet dat na een half jaar het deurbeslag beschadigd is. Ook zou het een ramp zijn wanneer het deurbeslag los komt te zitten. Wat betreft deurklinken is het handig om te kiezen voor kwaliteit. Zo weet je zeker dat je jarenlang plezier hebt van het deurbeslag. Bij bouwmarkten zijn deurklinken vaak in de aanbieding.

Zorg voor continuïteit

Zoals bij de paragraaf ‘kies de juiste stijl’ al terugkwam: het is belangrijk om voor eenheid in je interieur te kiezen. Gebruik hetzelfde deurbeslag voor alle deuren op dezelfde verdieping, zo voorkom je dat er een rommelig geheel ontstaat. Zorg ervoor dat de deurklinken op dezelfde hoogte worden gemonteerd en dat de deuren, inclusief deurklinken, naar dezelfde kant open gaat. Houdt, zoals besproken, rekening met raambeslag en andere metalen voorwerpen op de verdieping.

Vriendelijk voor iedere bewoner

Ten slotte is het van belang dat deurbeslag vriendelijk is voor iedere bewoner in huis. Zo moet de deurklink geplaatst worden op een hoogte waar iedereen bij kan. Normaalgesproken is deze hoogte 105 centimeter. Op deze manier is de deurklink voor volwassenen goed vast te pakken, maar voor kleine kinderen net iets te hoog. Een deurklink zonder scherpe randen is prettig voor iedere bewoner in huis. Zo kunnen kinderen en volwassenen zich er niet aan bezeren. Daarnaast wil je ook graag dat het deurbeslag stevig is bevestigd. Op deze manier sluit een kind zich niet op in een kamer en trekt een puber de deurklink niet uit de deur in een boze bui.

Wat voor deurbeslag zou jij wensen in jouw huis?

Related Posts