Home Klustips Tips bij het kiezen van een schutting

Tips bij het kiezen van een schutting

Door Judith

Pas wanneer je een nieuwe schutting nodig hebt, realiseer je je hoe ontzettend veel keus er is. Er zijn schuttingschermen, schuttingen die bestaan uit planken, schuttingen met beton, schuttingen van riet, schuttingen met of zonder trellis en zo kunnen we nog even doorgaan. Tientallen mogelijkheden dus, elk met eigen voor- en nadelen. Dus hoe kies je nu op een makkelijke manier een schutting, zonder hierin te verzanden? Met deze handige tips natuurlijk!

1. Alleen of samen?

Wil je een schutting op de erfgrens met de buren plaatsen? Dat gebeurt dan altijd in overleg. De buren hebben evenveel inbreng als jij, maar betalen ook de helft mee. Kun je niet goed opschieten met de buren, dan kun je de schutting beter op eigen grond zetten. Je zet hem dan ongeveer 10 centimeter bij de erfgrens vandaan op je eigen grond.

2. Materiaal

Er zijn heel veel materialen voor schuttingen. Dit zijn de meest gebruikte:

  • Hardhout (FSC keurmerk)
  • Geïmpregneerd zachthout, bijvoorbeeld grenen
  • Composiet
  • Kunststof
  • Beton
  • Riet

3. Weeg voor- en nadelen af

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn hardhout en composiet de twee duurste opties. Met reden, want deze schuttingen zijn robuust en gaan erg lang mee. Riet is de zwakste optie en een rieten schutting zal regelmatig vervangen moeten worden. Kunststof en beton zijn beide materialen die eigenlijk alleen in de minimalistische tuin worden gebruikt, omdat ze glad en strak zijn. Beton wordt echter ook wel in combinatie met hout gebruikt. Geïmpregneerd hout is de voordeligste keuze, maar deze schutting moet wel elke paar jaar gebeitst worden om er lang plezier van te hebben.

4. Kijk naar de varianten binnen elke soort

Er zijn binnen elke soort schutting ook weer varianten. Zo kun je bij vrijwel alle houten en composieten schuttingen kiezen tussen schuttingschermen of schuttingen van losse planken en palen. Betonnen schuttingen kunnen volledig uit beton bestaan, maar zijn meestal een betonnen basis en palen met houten schermen ertussen. Bij vrijwel alle schuttingen kun je kiezen voor een gesloten model of een model met trellis-afwerking. En natuurlijk maak je ook een keus tussen een schutting met doorkijk of een volledig gesloten schutting.

5. Speciale schuttingen

Er zijn ook nog speciale schuttingen die even de aandacht waard zijn. Zo zijn er geluidwerende schuttingen, die een groot deel van het achtergrondgeluid wegnemen. Erg fijn als je vlakbij een grote weg of snelweg woont! Verder is het ook in de mode om te kiezen voor een schutting die bestaat uit twee lagen gaas, waartussen steentjes of schelpen zijn gestort. Een andere opvallende schutting is de groene schutting: een schutting die volledig bestaat uit natuurlijk materiaal en die gemakkelijk wordt begroeid met klimplanten zoals de klimop.

Er zijn heel veel mogelijkheden op het gebied van schuttingen. Maar door deze vijf tips te volgen, kun je de schuttingen opdelen in categorieën. Zo kun je sneller selecteren op materiaal en uiterlijk en vind je sneller een schutting die bij je past. Alle standaard schuttingen die je koopt voldoen aan de wettelijke eisen. Bouw je zelf een schutting? Hou er dan rekening mee dat deze nooit hoger mag zijn dan 2 meter en dat er speciale regels gelden als hij aan de straat grenst!

Related Posts