Home Klustips Tijd om je dak te vervangen?

Tijd om je dak te vervangen?

Door bouwsuper

Heb je een prachtige jaren 30 woning op het oog of woon je hier al jaren met veel plezier in? Helaas vergen oudere huizen soms wat meer onderhoud dan je eigenlijk zou willen en allemaal ten opzichte van de nieuwbouwhuizen van tegenwoordig. Een jaren 30 woning is daarin tegen wel een huis met karakter en ook bij nieuwbouw projecten wordt er tegenwoordig vaak teruggegrepen naar de uitstraling van die periode. Wel eens eerder hebben we het gehad over renovatie werkzaamheden, dit keer behandelen we het dak en in het speciaal de dakbekleding.

Dakpannen of kan het ook makkelijker?

Ga je het dak vervangen dan zie je wellicht al op tegen het opnieuw plaatsen van alle dakpannen. Hoeveel hulp je ook krijgt, het blijft een klus die veel tijd in beslag neemt en daarbij ook nog de nodige precieze vereist. Tegenwoordig zie je heel vaak in nieuwbouwprojecten een nieuwe manier van dakbedekking verschijnen. Eigenlijk kun je het vergelijken met bijvoorbeeld tegelstrips. Op het oog lijken het allemaal losse steentjes of tegels die omstebeurt zijn geplaatst, maar in werkelijkheid zijn het grotere panelen waar de stenen al op geplaatst zijn.

Deze methode is nu ook verkrijgbaar voor dakpannen. De zogenaamde dakpanplaten zijn meerdere dakpannen op een paneel of plaat. Dus met een plaat plaats je bijvoorbeeld al 12 dakpannen! Dat scheelt toch 12 dakpannen per stuk plaatsen. Je kunt je dus voorstellen dat dit heel erg veel tijd scheelt.

Dakpanplaten, is dat wel mooi?

Bang dat deze dakpanplaten geen natuurlijk resultaat tonen? Dit is absoluut niet het geval. De platen sluiten mooi op elkaar aan en op het oog op je gewoon een zelf gelegd dakpannen dak. Ook zijn de platen in allerlei kleuren verkrijgbaar. Dus wil je een mooi rood of terracotta gekleurd dak? Ook dat is mogelijk bij deze platen. Deze platen moeten ervoor zorgen dat jouw renovatie een groot succes wordt en je de komende tig jaar geen omkijken heeft naar het dak. Naast het uiterlijk van de platen zijn ze ook nog eens een stuk lichter, dit is een stuk minder belastend voor de onderliggende constructie.

Nadelen van dakpanplaten?

Zijn er ook nadelen van dakpanplaten ten opzichte van echte dakpannen? Helaas wel, het is namelijk moeilijker om een dakraam of dakkapel te monteren. Dit is vrij gemakkelijk voor te stellen, aangezien het gaat om grotere panelen en deze vervolgens op maat moeten worden gemaakt. Daarnaast is het mogelijk dat de platen op termijn een iets doffere kleur krijgen, maar ook dakpannen hebben hier nog wel eens last van.

Conclusie is wel dat de dakpanplaten voor een hoop werkverlichting kunnen zorgen en hiermee het uiterlijk van je woning niet doen verslechteren, wellicht oogt het op deze manier wel strakker dan wanneer je het zelf legt. Nog niet helemaal zeker van de wat de platen nu precies zijn? Firma Huisman legt het uit in deze handige video:

Related Posts