Home Klustips Thuis aan het klussen? Zo zorg je voor een veilige werkomgeving!

Thuis aan het klussen? Zo zorg je voor een veilige werkomgeving!

Door bouwsuper
Thuis aan het klussen? Zo zorg je voor een veilige werkomgeving!

We weten allemaal dat klussen ontzettend gevaarlijk kan zijn. Er wordt gewerkt met zware machines en zware materialen. Een ongelukje tijdens het klussen kan dan ook al snel flinke letselschade met zich mee brengen. Hierom zijn er in de bouw altijd strenge richtlijnen omtrent veiligheidsvoorschriften. Deze voorschriften zijn er wel voor thuis, maar het is toch een stuk lastiger om deze in de privéomgeving volledig na te leven. Er is hier namelijk geen controle op de naleving van de richtlijnen en de richtlijnen worden dan al snel in de wind geslagen. Dit kan te maken hebben met een stukje laksheid, maar het zit hem vaak ook in onwetendheid. Juist omdat dit vaak onwetendheid is geven we je in deze blog enkele tips die je kunnen helpen bij het creëren van een veilige ‘thuisklus-omgeving’!

Beschermende producten

Beschermende producten

Om veilig thuis te kunnen klussen dien je over diverse beschermende producten te beschikken. Nu hoef je niet alle denkbare beschermende materialen in huis te halen, maar het is wel belangrijk om de basis tot je beschikking te hebben. Wanneer we het hebben over de deze basis dan hebben we het over de volgende producten:

  • Gehoorbeschermers
  • Werkhandschoenen
  • Een veiligheidsbril
  • Schoenen met stalen neuzen

Met deze vier beschermende producten moet je in de meeste klus situaties in de eigen woning voldoende beschermd zijn. Omdat je deze producten in bijna iedere klus situatie wel nodig hebt raden we je aan om deze producten gewoon aan te schaffen. Zo heb je ze altijd tot je beschikking als je een klus gaat uitvoeren.

Valbescherming

In de bouw is een vorm van valbescherming verplicht wanneer er gewerkt wordt op een hoogte van 2,5e meter of hoger. Deze regels gelden natuurlijk niet thuis, maar het is verstandig om deze richtlijnen wel aan te houden. Je kunt de bijvoorbeeld valnetten aanbrengen onder een boom die je op hoogte aan het snoeien bent of dakrandbeveiliging rondom het dak plaatsen als je de gevel aan het opknappen bent. Je kunt deze materialen overigens het beste huren. De materialen zijn voor eenmalig redelijk prijzig en de kans dat je ze regelmatig zal gebruiken is ontzettend klein.

Related Posts