Home Klustips Tanks voor het opslaan van vloeistoffen

Tanks voor het opslaan van vloeistoffen

Door bouwsuper

Vloeistoftanks op het erf
Aan het onder- of bovengronds opslaan van vloeistoffen in tanks is een zeer brede regelgeving verbonden waarbij de nadruk ligt om bodem bedreigende en niet niet bodem bedreigende vloeistoffen. Voor de opslag van vloeistoffen wordt al naar gelang de aard van het product een tankkeuze gemaakt. Zo zal bij de opslag van melk uit hygiënisch oogpunt voor RVS gekozen worden terwijl voor water een kunststof of betonnen tank prima voldoet.

Opslag van olie
Een opslagvat mag pas de naam tank dragen bij een inhoud van minimum 300 liter. Opslagtanks voor vloeistoffen mogen zowel onder- als bovengronds geïnstalleerd worden. Tanks waarin we olie opslaan zijn dubbelwandig of voorzien vaneen lekbak. Voor ondergrondse opslag van milieu bedreigende stoffen is een dubbele wand altijd verplicht, bovengronds kan men volstaan met een lekbak. Regels omtrent het opslaan van vloeistoffen in tanks is te vinden onder richtlijn PGS28 voor ondergrondse en PGS30 voor bovengrondse tanks.

Opslag en vervoer van water
Met grote waarschijnlijkheid was water ooit de eerste vloeistof die opgeslagen werd. Zal het in de beginne in een kalebas of kruik geweest zijn, heden ten dage is een mobiele watertank veelal van kunststof. Kunststof zelf is licht in gewicht, dus makkelijk te verplaatsen en roest niet. Ondergrondse tanks voor water zijn veelal van fiber, koolstofstaal of gemetseld en afgestreken met een watervaste binnenbekuiping.

Om algenvorming te voorkomen stelt men transparante watertanks liefst niet te veel bloot aan direct zonlicht en ook de openingen van ondergrondse tanks houdt men zoveel mogelijk gesloten. Laat de tank niet droogvallen en bewaar water voor menselijke of dierlijke consumptie niet langer dan enkele dagen in de tank. Water is een ideale voedingsbodem voor bacteriën en deze kunnen de voor ons veilige Ph waarde van het water zeer snel aantasten.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.