Home Klustips Succesvol je huis verhuren

Succesvol je huis verhuren

Door Anne

Het zou zomaar kunnen dat je je woning voor (on)bepaalde tijd zou willen verhuren. Bijvoorbeeld doordat je (tijdelijk) in het buitenland gaat wonen, een huis hebt gekocht terwijl je het oude huis nog bezit of om andere redenen twee huizen bezit. Je huis verhuren is een financieel aantrekkelijke optie, maar hoe gaat dit in zijn werk? Het is belangrijk dat de persoon die jouw huis gaat huren betrouwbaar is en netjes met jouw bezig omgaat. Middels dit artikel delen we je tips over hoe je succesvol je huis kunt verhuren.

Hypotheek en VvE

Je huis verhuren kan invloed hebben op de hypotheek en je wilt natuurlijk wel goed weten waar je aan toe bent zonder al teveel gedoe. Check de voorwaarden van je hypotheek en de VvE om te zien wat er instaat over het verhuren van jouw woning, vraag het anders even na wanneer je er zelf niet uitkomt. Ben je van plan om langere tijd je huis te verhuren of verhuur jij je huis omdat het huis te koop staat? Verdiep je dan in de Leegstandswet.

Huurprijzen

Bedenk wat een schappelijke huurprijs is voor de woning. Denk aan de vaste lasten die je zult hebben wanneer een huurder in de woning gaat wonen en of je daar bovenop zelf nog iets aan over kunt houden. Bekijk huizensites om vergelijkbare woningen te vinden en kijk naar de huurprijzen die daarvoor worden gevraagd. Let hierbij bijvoorbeeld op het aantal kamers, de staat van de woning, de buurt en de bereikbaarheid van het centrum, openbaar vervoer en parkeerplaatsen. Let wel: is je huurprijs hoger dan € 710,68, dan mag je deze prijs zelf bepalen. Valt je huurprijs daaronder, dan moet de hoogte bepaald woorden door het woningwaarderingsstelsel. Ook bij de belastingdienst dien je 70% van de huurprijs op te geven.

Een huurder vinden

Je huis verhuren wil je natuurlijk doen aan een betrouwbaar persoon. Je wilt niet dat na de (on)bepaalde periode je huis uitgeleefd is, je buren overlast ervaren van de huurder of dat de huurder de afgesproken huur niet betaalt. Hierdoor zou je het best in je omgeving kunnen vragen of iemand in jou huis zou willen wonen of dat bekenden van jou een betrouwbare huurder kennen. Op deze manier weet je wie er in je huis komt te wonen en of diegene netjes zal zijn in het betalen van de huur en hoe hij of zij met het huis om zal gaan.

Je huis verhuren uitbesteden

In je omgeving niets gevonden? Kijk dan online. Er zijn talloze platformen die helpen met het verhuren van jouw huis via websites. Dit kan lokaal, maar ook landelijk. Je kunt bijvoorbeeld de hulp inschakelen van Stoit Group. De Stoit Group is specialist in het koppelen van verhuurders aan huurders en helpt tevens met het opstellen van een compleet huurcontract.

Huurcontract beëindigen

Wil je het huis wat je verhuurt niet meer verhuren of wil je er zelf weer wonen? Dan zal het huurcontract beëindigd worden. Dit kan vanaf de einddatum van het contract dat je hebt gesloten met de huurder en anders volgens de opzegtermijn die je hebt afgesproken. Wanneer uw huis te koop staat heeft u een wettelijke opzegtermijn van twee maanden, anders is dit drie maanden. Op deze manier heeft de huurder genoeg tijd om een andere woonruimte te zoeken.

Je huis verhuren kan je gemakkelijk zelf doen. Anders is het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf, zoals Stoit Group, zo geregeld. Wil je voor je je huis gaat verhuren eerst nog verbouwen? Lees hier alles over het maken van een goede planning zodat je niet in tijdsnood komt. Heb jij je eigen huis wel eens verhuurd? Wat vond je daar van en hoe heb je dit geregeld?

Related Posts