Home materiaal Steigerhout waxen voor een vergrijsde look

Steigerhout waxen voor een vergrijsde look

Door Anne

In het vorige artikel heb je kunnen lezen hoe je steigerhout kunt voorbereiden om te gaan waxen. Wanneer je de vorige stappen zal doorlopen, dan is je hout zo goed als klaar om aan de slag te gaan om te waxen!

Wat heb je nodig?

 • Transparante verniswas
 • Vloeibare acrylpigmenten (Medium Oak – of midden eik – en Teak)
 • Impregneermiddel voor hout
 • Een grote vierkante kwast
 • Een droge verfroller
 • Wat ga je doen?

  De goede kleur mengen

  Als eerste stap ga je de verniswas mixen met de vloeibare acrylpigmenten. Dit doe je door een glas te nemen met verniswas. Afhankelijk van de grootte van je oppervlak neem je de verniswas. Hier doe je naar maak een druppel vloeibare acrylpigment doorheen. Om een vergrijsde look te creëren heb je de tinten midden eik en teak nodig. De pigmenten zijn zeer gepigmenteerd, dus we raden aan om slechts een druppel van beide kleuren te gebruiken.

  De goede kleur testen

  Vervolgens ga je de kleur testen. Dit doe je door op een stukje hout dat je niet gaat gebruiken of op de achterkant van een plank die je niet gaat zien te testen. De kleur in je glas ziet er heel erg anders uit dan de kleur die je uiteindelijk op je hout terecht komt, dus wees daar bewust van!

  De wax aanbrengen

  De kleur kun je testen op het hout door de komende stappen uit te voeren. Mocht je tevreden zijn met de kleur, die je straks gaat testen op de plank, dan kun je aan de slag voor het echte werk! Je neemt de grote vierkante kwast en doopt deze in je glas. Hier kun je de plank mee insmeren. Vergeet niet om de verniswas goed uit te smeren en ook de randen en koppen van de plank goed mee te nemen. Laat de was even goed intrekken en neem daarna een stofvrije droge doek om de was weg te vegen. Je zult een prachtige vergrijsde look zien met een duidelijk zichtbare nerf!

  De wax laten drogen en afwerken

  Als je tevreden bent met de kleur, kun je de plank laten drogen. Vind je de tint te licht? Dan kun je er nog eens overheen gaan met dezelfde tint of je kiest voor een andere samenstelling. Laat het hout goed drogen, dit duurt ongeveer 6 uur. Vervolgens werk je het hout af met een impregneermiddel. Zeker wanneer je het hout wilt gebruiken als tafel is dit een belangrijke stap. Door het impregneermiddel wordt het hout waterafstotend en blijft, net zoals op de foto het water erop liggen!

  Met deze stappen maak je dus gemakkelijk een mooie tint gebruikt hout. Je planken zullen eruit zien alsof het van een eeuwenoude boom komt die vervolgens jarenlang buiten hebben gelegen. Perfect voor het maken van eigen meubels!

  Related Posts