Home materiaal Steigerhout voorbereiden op waxen

Steigerhout voorbereiden op waxen

Door Anne

Steigerhout kun je aanschaffen in diverse varianten. Van gebruikt steigerhout tot geschaafd vurenhout en van geschilderde planken tot steigerhout met een gebruikte look. De meest goedkope variant is geschaafd vurenhout. Dit koop je bij de houthandel. Eén nadeel: de kans is groot dat de kleur je niet aanstaat voor in je interieur. Steigerhout kun je gemakkelijk zelf kleuren met de volgende simpelen stappen.

Steigerhout van vurenhout is een stuk goedkoper en heeft bijna allemaal dezelfde uitstraling. Het nadeel er aan is dat je niet de stoere uitstraling hebt van verweerd hout. Waarschijnlijk wil je snel aan de slag met je hout, dus om je hout nu een jaar buiten neer te leggen is ook niet helemaal wat je wil gaan doen. Wel kun je steigerhout zelf gemakkelijk karakter geven met een paar hele simpele stappen!

Wat heb je nodig?

  • Steirgerplanken van vurenhout
  • Schuurmachine en schuurpapier in korrel 60
  • Ammoniak
  • Twee oude droge doeken

Wat ga je doen?

Het hout voorbereiden

Je begint met het voorbereiden van het hout. Dit doe je door de planken op de juiste maat te zagen. Vervolgens ga je de planken hout goed schuren. Vergeet de randen niet mee te nemen! Het beste schuur je met schuurpapier met korrel 60 of je gaat voor een bandschuurmachine. Je behaalt het mooiste resultaat wanneer de planken goed glad zijn. Voor een mooi en professioneel effect rond je de hoeken en randen goed af. Dit doe je door de schuurmachine met een vloeiende beweging over de scherpe randen en hoeken te bewegen.

Het hout schoonmaken

De volgende stap is het stof- en vetvrij maken van het hout. Dit doe je door de houten planken af te nemen met een droge doek. Op deze manier haal je al het stof wat je hebt veroorzaakt met schuren. Ook zou je voorzichtig met de stofzuiger langs de planken kunnen gaan. Zo weet je in ieder geval zeker dat je al het zaagsel verwijdert. Vervolgens kun je het hout gaan ontvetten. Dit doe je door met een droge doek en ammoniak over het hout te wrijven. Door het hout te ontvetten zorg je ervoor dat de wax in de volgende stappen beter wordt opgenomen.

Je laat het hout goed drogen, anders loopt de ammoniak straks in je schuurpapier. De volgende stap is namelijk het nogmaals schuren van het hout. Dit doe je om de ammoniak goed in het hout te laten trekken. Na het schuren maak je de planken weer stofvrij en herhaal je de stap nogmaals. Je gaat dus weer met een doek met ammoniak over de de planken en laat dit weer drogen.

De stappen om het hout daadwerkelijk te kleuren lees je in het volgende artikel.

Related Posts