Home Klustips Stappenplan: zelf een steigerhouten tafel maken

Stappenplan: zelf een steigerhouten tafel maken

Door bouwsuper

Het is een bijzonder leuke klus om zelf een meubelstuk te maken. Op die manier kun je bijvoorbeeld een tafel of stoel geheel naar eigen smaak ontwerpen. Meubels van hout geven elke ruimte een stoere uitstraling. Zo staat een steigerhouten tafel prachtig in de tuin. Een steigerhouten tafel je relatief eenvoudig zelf maken aan de hand van een stappenplan.

Een steigerhouten tafel is stoer en praktisch

Op een dag kom je op het idee om zelf een steigerhouten tafel te maken. Niet alleen ziet een dergelijke tafel er mooi uit, het is nog praktisch ook. Steigerhouten tafels zijn doorgaans gemaakt van sterk materiaal. Zodoende zijn ze goed bestand tegen het grillige Nederlandse weer.

Verschillende soorten steigerhout

Voordat je aan de klus begint zul je eerst bouwmaterialen in huis moeten halen. In de bouwwinkel heb je de keuze uit diverse soorten steigerhout. Voor een karakteristieke uitstraling kun je het beste vurenhout gebruiken. Dit steigerhout is namelijk al eerder gebruikt, en heeft zodoende al weer en wind doorstaan. Of misschien wens je een egale tafel zonder oneffendheden. In dat geval kun je beter onbehandeld steigerhout aanschaffen.

Latten en planken aanschaffen

Om een steigerhouten tafel in elkaar te zetten dien je diverse soorten latten en planken te gebruiken. Gooi de volgende materialen in je winkelmandje:

– 5 keer steigerhouten planken van 30x195x2450 mm
– 16 keer steigerhouten planken van 30x195x720 mm
– 4 keer verbinding voor de tafelpoten van 165x165x30 mm
– 4 brede latten van 30x62x840 mm
– 2 brede latten van 30x62x505 mm
– 2 brede latten van 30x62x1980 mm
– 2 smalle latten van 30x30x1978 mm
– 2 smalle latten van 30x30x503 mm

Stappenplan: Steigerhouten tafel maken

Om een steigerhouten tafel te maken dien je diverse gereedschappen en materialen bij de hand te hebben. Zo zijn een schroefmachine en een goede boor noodzakelijk. Gebruik daarnaast een schuurmachine, een kwast en beits. Deze laatstgenoemde materialen zijn nodig om het steigerhout af te werken. Vervolgens kun je aan de slag aan de hand van een stappenplan.

Stap 1 – Breng een beschermend laagje aan

Met de juiste latten, planken en materialen kun je relatief snel een steigerhouten tafel maken. Om te beginnen is het belangrijk om de tafel te behandelen met een laag whitewash of beits. Een extra laagje beschermt het hout namelijk beter tegen weersinvloeden.

Stap 2 – Zet het tafelblad in elkaar

Ten tweede dien je het tafelblad in elkaar te zetten. Verbind daarvoor de steigerplanken van 30x195x2450 mm met vier latten van 30x62x840 mm.

Stap 3 – Maak de tafelpoten

Na het maken van het tafelblad dien je als derde stap de tafelpoten te maken. Schroef daarvoor vier kleine latten tegen elkaar. Uiteindelijk krijg je stevige blokpoten.

Stap 4 – Bevestig de tafelpoten aan het tafelblad

Bevestig de tafelpoten vervolgens aan het tafelblad. Gebruik daarvoor 16 steigerhouten planken van 30x195x720 mm. Plaats deze met behulp van een vierkant plankje in het tafelblad. Om de poten vast te draaien dien je de tafel om te draaien. Om ze stevig aan elkaar te bevestigen kun je het beste zelfborende schroeven gebruiken.

Stap 5 – Afwerking

Na het bevestigen van het tafelblad en de tafelpoten is je steigerhouten tafel bijna klaar. Als laatste stap dien je de tafel neer te zetten. Vervolgens dien je een lijst om het tafelblad en de tafelpoten te plaatsen. Werk je steigerhouten tafel tenslotte af met een afwerkingsproduct, zoals white-grey wash.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.