Home Ruimte Stappenplan om zelf een dakraam te installeren

Stappenplan om zelf een dakraam te installeren

Door bouwsuper

Is een dakraam installeren nou lastig? Nee. Maar er zijn wel een aantal dingen voor nodig. Hoe je dit slim aanpakt en welke zaken je hiervoor nodig hebt wordt in dit artikel beschreven.

Stap 1 – Begin bij de basis: aan de binnenkant

Zorg ervoor dat wanneer je aan de slag gaat al het benodigd gereedschap bij de hand hebt. Bekend gereedschap als een hamer, zaag, meetlat, zwart potlood, driehoek en waterpas mogen niet ontbreken. Vervolgens moet je de beoogde plek gaan meten waar het dakraam ongeveer moet komen en zal je een aantal gaten moeten maken zodat je weet waar de dakspanten zitten. Markeer vervolgens de ruimte binnen de dakspanten en verwijder de isolatie.  Zorg ervoor dat de dakspanten ondersteunt worden bij het verwijderen zodat de dakspan veilig gesneden kan worden. Als laatste moet er een lijstwerk gemaakt worden als omhulsel voor de opening.

Stap 2 – Maak een opening

Het laagje tussen de dakpannen en de isolatie is het dakvlies. Teken het dakvlies af en verwijder het. Verwijder vervolgens de dakpannen om daarna een opening te zagen in de latten. Wanneer je de latten verwijdert, heb je een opening waar het dakraam in past. De volgende stap is het bevestigen van het kozijn.

Stap 3 – Zet het raamkozijn vast

Scheid het raamvleugel van het kader. Plaats vervolgens de klampen (klampen dienen ervoor om het raam vast en op zijn plek te houden). Als dit gedaan is kan het kozijn geïnstalleerd worden. Controleer de uitlijning van het raam en de klampen. Test hierna of het raam goed open dicht kan. Wanneer dat is gebeurd moet alles waterdicht gemaakt worden.

Stap 4 – Maak het raamkozijn waterdicht

Het is aan te raden om een waterdichte folie rond het kozijn aan te brengen. Spijker de folie vast aan de latten rondom het dakraam. Het kan nodig zijn om de horizontale latten boven het dakraam door te zagen om de folie op zijn plek te krijgen. Wanneer de folie is bevestigd kunnen de latten weer terug op zijn plek geplaatst worden (vergeet de latten niet weer vast te maken). Als laatste kunnen de dakpannen terug op zijn plek en het afval opgeruimd worden.

Tip:

Om verantwoord te werk te gaan kun je bij het monteren een bril, mondkapje en handschoenen dragen (waar nodig).

Onderstaande bronnen zijn gebruikt als inspiratie:

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.