Home Stappenplannen Stappenplan om van houtwormen af te komen

Stappenplan om van houtwormen af te komen

Door bouwsuper

Praktische stappenplannen zijn handig wanneer je zelf iets in huis wilt maken of repareren. Om deze reden vind je op deze website een aparte categorie vol met plannen waarbij we de stappen van een bepaald proces gedetailleerd beschrijven. Er is echter een onderwerp dat we nog niet in een stappenplan hebben behandeld. Dit is namelijk wat je moet doen wanneer je in huis last hebt van ongedierte. De exacte stappen die genomen moeten worden verschillen per ongediertesoort. Het belangrijkste is natuurlijk om te weten hoe je de meest schadelijke soorten kunt bestrijden. We beginnen daarom met een stappenplan om van houtwormen af te komen.

Keverlarven in hout herkennen

Houtwormen zijn larven van een kever. De vrouwelijke kevers leggen hun eitjes in een klein gaatje van onbewerkt hout. Uit deze eitjes komen houtwormen die zich direct een weg in het materiaal beginnen te vreten. De houtworm voedt zich namelijk met hout en dit blijft het beestje enkele maanden doen totdat de verpoppingsfase is bereikt. In die tijd kan het ongedierte grote schade aanrichten. Eens te meer omdat er altijd meerdere houtwormen in een houten balk of plank actief zijn. Om grote schade te voorkomen moet je leren de keverlarven in hout te herkennen. Tekenen waar je vooral op moet letten zijn de uitvlieggaten in het oppervlakte van het hout en zeer fijn zaagsel op de grond onder deze gaten.

Bestrijdingsmiddelen tegen houtwormen

De volgende stap om van houtwormen af te komen is een bestrijdingsmiddel kiezen om het ongedierte te bestrijden. Het probleem hierbij is dat je zelf slechts de beschikking hebt over een beperkte keuze aan bestrijdingsmiddelen. Een optie is om het hout met petroleum te behandelen. In veel gevallen blijkt deze bestrijdingsmethode echter niet effectief te zijn. Een ongediertebestrijder heeft de beschikking over meer methodes die effectiever houtwormen bestrijden. Je kunt daarom beter te stap zetten om contact op te nemen met een ongediertebestrijding. Deze professional kan dan de keuze voor het meest effectieve houtwormenbestrijdingsmiddel voor je maken.

Alternatieve methodes houtworm bestrijden

Een ongediertebestrijder die je inschakelt kan kiezen voor een middel als Permethrin voor het bestrijden van houtwormen. Er zijn echter ook alternatieve methodes die in sommige gevallen een betere keuze zijn om van houtwormen af te komen. Bevriezing of verhitting van het materiaal waarin de houtwormen zitten is bijvoorbeeld een effectieve bestrijdingsmethode. Een houtworm kan een extreme verlaging of verhoging van de temperatuur niet overleven. Tegenwoordig wordt ook steeds vaker voor vergassing als bestrijdingsmethode voor houtwormen gekozen. Het gas waarmee bestreden wordt zorgt ervoor dat er geen zuurstof meer in de lucht zit en de houtwormen stikken.

Related Posts