Home Klustips Soorten pompen

Soorten pompen

Door bouwsuper

Er bestaan ontzettend veel verschillende pompen. De pompen werken stuk voor stuk net even wat anders en zijn dan ook voor andere doeleinden gemaakt. Het is belangrijk om te weten welke pomp bij welk type afvoer hoort. Om je op weg te helpen hebben we hieronder een aantal soorten pompen voor je uiteengezet, die allemaal op een net wat andere manier werken.

Vijverpomp
De bekende vijverpomp zorgt voor de watercirculatie in de vijver. Hierdoor blijft het water gezond. De biologische processen die zich in het water afspelen worden op deze manier enigszins gestuurd. Daarnaast is de kwaliteit van het water in de vijver natuurlijk ook nog afhankelijk van andere factoren. Op Tuinvijver.info vind je nog veel meer informatie over vijverpompen.

natte-vijverpomp-opstelling

Vuilwaterpomp
De vuilwaterpompen zorgen ervoor dat het – hoe kan het ook anders – vuile water wordt weggepompt uit een bepaald gebied. Dit type pompen kan op zijn beurt ook weer bestaan uit andere pompen met een nieuwe werking. Zo zijn er bijvoorbeeld pompen die zich specifiek op water richten – waterpompen – maar ook zelf aanzuigende pompen, bronpompen en dompelpompen.

Zelf aanzuigende pomp
Dit type worden vooral gebruikt voor de waterdistributie, irrigatie en natuurlijk ook de drukverhoging. Deze pompen zijn ideaal voor op het land.

Bronpomp & dompelpomp
Deze pomp wordt gebruikt om uit een bepaald gebied water naar boven te halen. Vooral bij werkzaamheden kan het handig zijn om een dergelijk type te gebruiken. Vergeet trouwens ook de dompelpomp niet. Deze pomp wordt geheel in de te verpompen vloeistof ondergedompeld. Vervolgens zorgt de pomp ervoor dat de vloeistof zich verwijdert middels de pomp. Dit kan hydraulisch of elektromechanisch plaatsvinden.

Dompelpomp

Voor welke pomp je ook gaat, houdt bij de aanschaf altijd rekening met het doel van het pompen, de locatie en natuurlijk ook de prijs. Een goede pomp kost wat, maar gaat uiteraard ook langer mee.

Related Posts