Wie een bouwkraan gaat huren, dient er wel rekening mee te houden dat er verschillende soorten zijn. Een overzicht van de meest voorkomende bouwkranen op een rij:
All-terrain kraan
Deze kraan is geschikt voor zwaar werk op alle terrein, maar heeft ook een aparte cabine voor het rijden over de weg. De kraan beschikt over hydraulische veren en wordt aangedreven en bestuurd op meerdere assen. De kraan beschikt over een dieselmotor en automatische versnellingsbak.
Ruw-terreinkraan
Dit soort kraan is zeer compact en op maat voor werken op zwaar terrein. De kraan is ideaal om langere tijd aan het werk gezet te worden op bouwterreinen. Ze werkt hydraulisch en heeft, net als de all-terrain kraan een dieselmotor en automatische versnellingsbak. Een ruw-terreinkraan kan ook een last dragen, maar mag maximaal maar 30km/uur rijden.
Autokraan
Een autokraan is in feite een vrachtwagen met daarop een hydraulische kraan. De versnellingsbak is handgeschakeld. Dit zijn de perfecte kranen wanneer er lange afstanden moeten worden afgelegd. Door de lage onderhoudskosten is het een goedkope oplossing.
Rupskraan
De rupskraan kan rijden met een opgebouwde kraan, inclusief last. De rupsen hebben een groot grondeoppervlak, waardoor deze kraan een kleine gronddruk heeft. Deze kraan is geschikt voor hijswerkzaamheden en grijpwerk. Je moet ze wel met een dieplader vervoeren.
Lees ook: Lekkend balkon repareren; zo doe je dat
Mobiele bouwkraan
Deze bouwkranen uitermate geschikt voor snel werk in de bouw. Ze staat in 10 minuten hijsklaar. De sterke hijskabel kan 5 ton heffen op een radius van 30 meter. De machinist zit in een verhoogde cabine en heeft dus een goed zicht op het geheel. Er bestaan ook mobiele industriekranen met een maximumcapaciteit van 15 ton.
Er zijn diverse bedrijven waar je een bouwkraan kunt huren zoals TEKA. Zij kunnen u uitgebreid advies geven over de juiste kraan in jouw situatie.
Lees ook: Beste compressor van 2021
Lees ook: Zelf je nieuwe keuken maken? Wij zetten alle onderdelen op een rijtje!