Home Ruimte Snel en makkelijk je wc ontstoppen met deze tips

Snel en makkelijk je wc ontstoppen met deze tips

Door Marieke
wc ontstoppen

Van een verstopte wc raak je direct in een lichtelijke paniek. Het water spoelt niet door, maar komt juist omhoog en met een beetje pech zelfs over de rand. Hoe kom je makkelijk en snel van een verstopte wc af zonder dat je er hulp van buiten bij moet halen. Want dat is vaak een duur grapje en daar zit je immers ook niet op te wachten. Probeer eerst eens deze tips om snel en makkelijk je verstopte wc weer goed door te laten lopen. Grote kans dat het lukt. En lukt het niet, dan kun je altijd nog de hulp inschakelen van een expert.

Wat je niet moet doen

Voordat we met oplossende tips komen geven we je eerst een advies wat je juist niet moet doen. Vaak ben je geneigd om nog een keer door te trekken als je merkt dat het water niet goed doorspoelt. Doe dit niet, het probleem zal alleen maar groter worden en voor je het weet staat je hele toilet blank met water en allerlei viezigheid.

Gebruik een rubberen ontstopper

Een rubberen wc-ontstopper is het eerste waaraan je denkt om deze te gebruiken in geval van een verstopte wc. Haal eerst het papier wat in de weg zit weg. Zet vervolgens de ontstopper op de afvoer en druk deze aan. De ontstopper trekt vacuüm en door deze met een krachtige beweging weer los te trekken ontstaat er lucht onder het toilet. Herhaal dit tot alles is weggespoeld.

Afwasmiddel en heet water

Spuit een paar kneepjes afwasmiddel in de wc-pot. Giet daarna minimaal één emmer heet water in de pot. Laat het afwasmiddel een minuut of tien inwerken. Door de afwasmiddel in combinatie met heet water is het mogelijk dat de verstopping loskomt.

Ontstoppingsveer

Als een rubberen ontstopper niet werkt dan kun je het ook altijd nog proberen met een ontstoppingsveer. Deze gebruik je als de verstopping dieper in de afvoer zit. Een ontstoppingsveer duw je in de afvoer in de hoop dat je op deze manier de verstopping kunt verwijderen. Let er wel op dat de veer krassen kan veroorzaken in de wc-pot.

Baking Soda en Natuurazijn

Giet flink wat baking soda samen met een flinke scheut natuurazijn in de wc-pot. Laat dit mengsel een poosje inwerken. Baking soda en azijn reageren op elkaar en het water in de wc zal gaan borrrelen en schuimen. Giet er daarna nog een flinke emmer heet water bij en laat het nogmaals een poos inwerken, als het kan een hele nacht. Probeer de volgende ochtend de wc door te spoelen.

Een wc-borstel

Gewoon met de wc-borstel die toch al naast je toilet staat kun je ook proberen om de verstopping los te krijgen. Trek eerst de wc door zodat het water hoog in de pot komt te staat. Duw de borstel in de afvoer en beweeg deze snel heen en weer om het water weg te pompen. Het vacuümeffect wat je hiermee creëert zou de verstopping kunnen verhelpen. Dit kun je een aantal keer herhalen tot de verstopping weg is.

Chemische verstopping

Hebben al deze tips niet geholpen? Bij elke drogist kun je chemische ontstoppingsmiddelen kopen. Op een zeer agressieve wijze wordt de verstopping verholpen. Lees voor gebruik goed de verpakking en houd je aan de voorschriften. Doe dit ook buiten bereik van kinderen. Het grootste nadeel is dat het zeer slecht is voor het milieu.

Hulp nodig?

Lukt het echt niet om zelf de wc te ontstoppen? De meeste ontstoppingsbedrijven zijn 24/7 bereikbaar. Meestal staan ze al binnen enkele uren bij u op de stoep. Een ontstopping is in veel gevallen binnen een half uur opgelost en zo hebt u binnen no-time weer een toilet die normaal doorspoelt.

Voorkom verstoppingen

Een verstopping kun je vaak voorkomen. Spoel geen vetresten of etensresten door het toilet. Gebruik niet te veel wc-papier in één keer en mocht het nodig zijn, spoel tussendoor dan een keer extra door. Maandverband, tampons, luiers en billendoekjes kun je beter in een prullenbakje deponeren in plaats van in het toilet.

Related Posts