Een schutting beitsen is meestal niet je lievelingsklusje. Toch moet het af en toe gebeuren, zeker als je hebt gekozen voor een zachte houtsoort. Voor sommigen is het een klus die gewoon even tussendoor wordt afgewerkt, voor anderen een enorm project waar ze tegenaan blijven hikken. Waarom? Omdat het beitsen van een schutting, als je het niet handig doet, enorm veel tijd kan gaan kosten. En doe je het helemaal fout, dan zal de schutting er ook nog eens lelijk uit gaan zien of zul je het zelfs overnieuw moeten doen. Maar met deze 9 handige tips heb je dat probleem niet. Hiermee beits je in een lekker tempo je schutting en heb je er daarna jarenlang geen omkijken meer naar!
In dit artikel:
- 1 Tip 1: Licht de buren in
- 2 Tip 2: Wacht op het goede weer
- 3 Tip 3: Beits alleen bij de juiste temperatuur
- 4 Tip 4: Bouw je zelf je schutting? Meteen beitsen!
- 5 Tip 5: Verwijder groene aanslag
- 6 Tip 6: Reinig niet met de hogedrukreiniger
- 7 Tip 7: Grof schuren is genoeg
- 8 Tip 8: Gebruik geen verf
- 9 Tip 9: Lap kleine beschadigingen op
Tip 1: Licht de buren in
Het is mooi als je de schutting gaat beitsen, maar pas op als je schutting grenst aan de tuin van de buren. Het beitsen zal aan de andere kant van de schutting altijd zichtbaar zijn (randen en hoeken). Dus overleg je met je buren over het beitsen van de schutting. Ideaal gezien beitsen de buren tegelijkertijd hun kant van de schutting of kun jij de hele schutting beitsen in dezelfde kleur. Staat de schutting op jouw eigen grond, dan heb je het recht om de schutting ook aan de kant van de buren te beitsen in de door jou gewenste kleur. Toch is het zeker raadzaam om dit goed te overleggen!
Tip 2: Wacht op het goede weer
Beitsen zal niemand in de regen gaan doen. Maar… wist je dat het weer ook zonder regen heel veel invloed heeft op de kwaliteit van je beits-werk? Dat heeft vooral te maken met luchtvochtigheid. Bij voorkeur wacht je op een heldere dag met lichte wind. Het moet niet té hard waaien, maar een beetje wind zorgt dat de beits mooi kan drogen. Beits liever niet in te fel direct zonlicht, maar zeker ook niet als het erg bewolkt is: dan is de luchtvochtigheid te hoog.
Tip 3: Beits alleen bij de juiste temperatuur
Beitsen bij te lage temperatuur leidt tot druipers, het traag drogen van de beits en hout dat (soms blijvend!) plakkerig aanvoelt. De beits trekt dan ook minder goed in het hout en biedt dus minder bescherming. Bij te hoge temperatuur droogt de beits heel snel in, maar wordt hij ook dunner. De beits dekt minder goed en moet vaak in meerdere lagen worden aangebracht voor een goed resultaat. De ideale beits-temperatuur is 18-24 graden.
Tip 4: Bouw je zelf je schutting? Meteen beitsen!
Bouw je zelf je eigen schutting? Dan is het verstandig om het hout te beitsen vóórdat je de schutting in elkaar zet. Dat is veel gemakkelijker dan wanneer de schutting al helemaal in elkaar zit. Je hebt dan geen lastige hoekjes om rekening mee te houden. Zo kun je grondiger beitsen en is de schutting meteen goed beschermd.
Tip 5: Verwijder groene aanslag
Zolang er groene aanslag op de schutting zit, zal de beits niet goed in het hout kunnen trekken. De kans is groot dat het eindresultaat lelijk wordt, bijvoorbeeld door vlekken of doordat de beits gaat afbladderen. Bovendien is groene aanslag een teken van vocht: de schutting kan gaan rotten onder de beits! Dus verwijder je eerst de groene aanslag en wacht je tot de schutting goed gedroogd is voordat je begint.
Tip 6: Reinig niet met de hogedrukreiniger
De schutting moet goed gereinigd en ontvet worden. Veel mensen denken dat de hogedrukreiniger hiervoor geschikt is, maar dat is een misvatting! De hogedrukreiniger spuit met grote kracht en zal daardoor strepen en vlekken op de schutting veroorzaken. Zeker als je met een enkele straal spuit zal de schutting nooit netjes gelijkmatig schoon worden. De sproeistand kan wel, deze is vergelijkbaar met de gewone tuinslang.
Tip 7: Grof schuren is genoeg
Om te beitsen hoef je het hout niet zo veel voor te bereiden als je doet met lakken. Je hoeft alleen maar even te schuren met grof schuurpapier. En omdat een schutting vrij groot is, kun je dat het beste met een schuurmachine doen. Zo ben je snel klaar! Vervolgens stof je de schutting af, zodat het stof van het schuren eraf is. Anders zal de beits niet goed pakken en vervuild raken.
Tip 8: Gebruik geen verf
Wil je graag dat de schutting goed gedekt is in een bepaalde kleur? Gebruik dan een dekkende beits, maar geen verf of lak! Dit zal namelijk al vrij snel gaan bladderen, met alle gevolgen van dien. Als je de houtnerf wilt blijven zien gebruik je een transparante beits. Deze zal de schutting wel een kleur geven, maar de houtnerf blijft zichtbaar.
Lees ook: Een picknicktafel in de tuin; dit zijn de mogelijkheden
Tip 9: Lap kleine beschadigingen op
Kleine beschadigingen aan de schutting kun je individueel oplossen zonder dat je de hele schutting opnieuw hoeft te beitsen. Zie je bijvoorbeeld dat de onderste plank groen wordt of begint te rotten? Dan kun je ervoor kiezen alleen de onderste plank te behandelen. Los eerst het probleem op en beits hem dan in dezelfde kleur als de rest van de schutting. Er is een kans op kleine kleurverschillen, maar meestal valt het reuze mee.
Een goede beitslaag gaat zo’n 5 jaar mee. Hiermee verleng je het leven van je schutting aanzienlijk! Leveranciers van zowel hardhouten schuttingen als geïmpregneerde schuttingen claimen dat beitsen niet nodig is, maar in beide gevallen zal de schutting wel degelijk een stuk langer meegaan. Het is dus altijd verstandig om te kijken of je wel of niet wilt gaan beitsen. Sommige mensen kiezen er bewust voor om niet te beitsen, omdat de schutting dan een mooie verweerde look krijgt. Vooral geïmpregneerd hout zal snel lichter worden onder invloed van zonlicht. Maar ook hardhout ziet er na een aantal jaren verweerd uit.
Lees ook: Nieuw hout oud laten lijken; 5 tips
Lees ook: 7x mooie tuinbanken voor elke tuin