Home Wonen Schoonmaken met baking soda; 14 schoonmaaktips

Schoonmaken met baking soda; 14 schoonmaaktips

Door Marieke
Baking Soda

Een andere naam voor baking soda is zuiveringszout. Baking soda wordt vaak gebruikt om koekjes te bakken. Maar wist je ook dat je met baking soda kunt schoonmaken? Wat je allemaal met dit zuiveringszout kunt schoonmaken lees je in dit artikel.

Wat is baking soda?

De officiële naam van baking soda is natriumbicarbonaat. Dit is een natuurlijke stof die uit steenzout wordt gewonnen. Het heeft drie handige eigenschappen en die maken dat het zo goed te gebruiken is in elke huishouden; ontvetten, absorberen en ontzuren. En zo daarmee heb je een goedkoper alternatief voor alle dure, chemische schoonmaakmiddeltjes.

Baking soda wordt verkocht in een oranje, kartonnen doosje en het bekendste merk in Nederland is Arm & Hammer. Je kunt het in de supermarkt kopen. Zuiveringszout ziet er een beetje uit als poedersuiker en is wit en korrelig. Let op, baking soda is niet hetzelfde dan bakpoeder.

Badkamer

Tegels, voegen, de wasbak, het bad en de douche. Je hele badkamer kun je schoonmaken met baking soda. Het werkt als een veilig en effectief schuurmiddel. Doe een theelepeltje op een nat doekje of spons en maak het goed schoon. Spoel het goed na met schoon water en wrijf alles droog met een droge doek.

Douchegordijn

Wordt jouw douchegordijn na verloop van tijd ook zo vies? Vul een emmer met water en zuiveringszout en stop daar je douchegordijn in. Laat het een tijdje weken en spoel het douchegordijn uit met schoon water. Je douchegordijn is weer heerlijk schoon en fris.

Toilet

Je toilet kun je op een effectieve manier schoonmaken met baking soda en azijn. Gooi een koffiekopje zuiveringszout in het toilet en daarbij nog 1 kopje met azijn. Laat het een kwartiertje lekker bruisen en maak je toilet daarna schoon met een borstel. Spoel door en alle aanslag en vieze geurtjes zijn verdwenen. Je toilet is weer stralend wit en schoon.

Afvoer

Hoe vervelend is het als je gootsteen verstopt is en het water niet meer wegloopt zoals je graag zou willen. En je gootsteen ontstoppen is nu ook niet het meest prettige karweitje. Voorkomen is beter dan genezen; doe elke week een paar eetlepels zuiveringszout in de gootsteen en spoel dit goed door met heet water.

Magnetron en oven

Strooi wat baking soda op een nat doekje of een spons en maak met draaiende bewegingen de oven om magnetron schoon. Laat het even intrekken en daarna kun je het met een schone, natte doek afnemen. Omdat zuiveringszout een ontvettende werking heeft, verdwijnt al het vuil.

Nare luchtjes verwijderen uit koelkast, prullenbak, snijplank, enz.

Nare luchtjes in de prullenbak kun je neutraliseren met baking soda. Plaats een bakje met zuiveringszout in je koelkast en laat dit gewoon staan. Vervang elke maand de zuiveringszout met door nieuwe in het bakje te doen en gebruik de oude en maak daar bijvoorbeeld je toilet of de afvoer mee schoon. Dit kan ook met je prullenbak. Nare luchtjes voorkom je door onderin de prullenbak wat zuiveringszout te strooien.
En denk ook eens aan snijplanken, knuffels, schoenen, kattenbak, auto of je kledingkast

De was

Voor een stralend, schone, frisse was voeg je 3 eetlepels baking soda toe aan je volle wastrommel. Gebruik dan wel de helft van je wasmiddel. Lastige vlekken en nare geurtjes zullen sneller verdwijnen.

Luiers

Het gebruik van wasbare luiers bespaart je enorm veel kosten, maar ook enorm veel afval! En dat is weer beter voor het milieu. De wasbare luiers kun je voorweken in een emmer warm water met daarbij een half kopje zuiveringszout.

Vlekken verwijderen met baking soda

Het allerbeste middel om vlekken te verwijderen is baking soda. Voeg aan zuiveringszout een paar druppels water toe en smeer dit op een hardnekkige vlek. Even laten intrekken en gooi het kledingstuk vervolgens in de wasmachine. Ook bloedvlekken kun je heel goed verwijderen met baking soda. Verse bloedvlekken maak je gelijk schoon met koud water en zuiveringszout. Opgedroogde bloedvlekken kun je beter een paar uurtjes laten weken in een teil met koud water en baking soda. Daarna kun je het met de hand of in de wasmachine wassen.

Opfrissen van je matras

Je matras even laten luchten is best een hele klus. Maar je matras schoonmaken met baking soda is zo simpel als wat. Strooi wat zuiveringszout over je matras en laat het een paar uurtjes staan. Zuig vervolgens je matras schoon met een stofzuiger. Door de zuiveringszout worden muffe geurtjes geabsorbeerd.

Voorkleden, tapijt en gestoffeerde meubelen

Je kunt op deze manier niet alleen je matras opfrissen, maar op dezelfde manier kun je ook je vloerkleed of tapijt reinigen met bakingsoda. En ook je gestoffeerde meubels, zoals je bank, kun je bestrooien met zuiveringszout en een paar uur later opzuigen met de stofzuiger.

Pannen en bakvormen

In je pannen en bakvormen kunnen nog al eens een vettig laagje achterblijven. Doordat het goed ontvet kun je je pannen en bakvormen goed schoonmaken met zuiveringszout. Doe er wat van op je natte spons of doek en wrijf daarmee je pan en bakvorm schoon. Spoel het nog even na met schoon water en jouw pannen en bakvormen zijn weer helemaal schoon.

Zilverpoets

Een glimmend en glanzend zilveren bestek? Dat krijg je door een deel water met drie delen bakingsoda te mengen en daar je zilveren bestek mee te poetsen. Goed afspoelen en je bestek glimt en glanst weer als vanouds!

Stickerverwijderaar

Voeg een beetje water toe aan bakingsoda en wrijf deze past op de lijmresten. Neem het af met een warme vochtige doek en de lijmresten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Lees ook: Superbudget; schoonmaken met azijn

Baking Soda verpakking

Waar is baking soda NIET geschikt voor

Maar let wel op! Omdat baking soda goed ontvet en ontzuurt is het niet geschikt voor aluminium, marmer en poreuze gesteente. Ook stoffen als zijde en viscose reageren er niet goed op. Dus let daar op als je bijvoorbeeld kleding wilt wassen met baking soda.

Baking Soda direct bestellen? Dat kan bij Bol.com

Gebruik jij wel een baking soda om schoon te maken? Heb jij nog andere toepassingen?

Lees ook: Doe meer met vaatwastabletten – 10 tips
Lees ook: Doe meer met aluminiumfolie! 10 ideeën

Related Posts