Belangrijke redenen om te gaan verhuizen? Omdat je woonwensen veranderd zijn, je bijvoorbeeld een andere baan hebt en dichterbij je werk wilt wonen, of je meer ruimte nodig hebt door de komst van een kindje.
Maar er zijn ook minder leuke redenen waarom je huis zou willen of moeten verkopen. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 60 procent van de Belgen hun huis te koop zetten door een plotselinge verandering in de gezinssamenstelling, waarbij scheidingen en sterfgevallen de meest belangrijke zijn. In Nederland eindigt intussen ongeveer 40 procent van de huwelijken in een echtscheiding, dus dat zal ook hier zeker een belangrijke factor bij verkoop zijn. Maar moeten jullie de woning eigenlijk verkopen, of zijn er ook andere opties? Netjesscheiden.nl geeft meer informatie.
In dit artikel:
Brede definitie van ‘scheiden’
Over scheiden wordt meestal gesproken in het geval van een huwelijk. In Nederland zijn er echter nog twee manieren van beëindiging van een relatie waarbij dezelfde regels gelden, namelijk het niet langer ongetrouwd samenwonen en ontbinding van een geregistreerd partnerschap.
Huis verkopen na scheiding of een ex-partner uitkopen
Een scheiding is een emotionele gebeurtenis, niet alleen voor jullie als stel maar ook voor eventuele kinderen en andere familieleden. Hoewel de verwerking van gevoelens erg belangrijk is, moeten er ook belangrijke financiële zaken afgehandeld worden. Een van de belangrijkste financiële verplichting die je als stel bent aangegaan, de koop van een huis met waarschijnlijk een hypotheek, bijvoorbeeld.
Staat de hypotheek van het huis op naam van jullie beiden, zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd of is het huis niet opgenomen in de partnerschapsvoorwaarden? Zolang jullie nog niet officieel gescheiden zijn, zijn jullie gezamenlijk verantwoordelijk voor de hypotheeklasten. De lasten kunnen onderling verdeeld worden aan de hand van hoe hoog jullie inkomen is, en jullie kunnen laten meewegen wie het huis bewoont.
Hebben jullie besloten uit elkaar te gaan dan zijn er twee opties wat jullie met jullie woning kunnen doen. Willen jullie allebei de woning verkopen? Of wil een van jullie in de woning blijven wonen?
Bij de scheiding de woning verkopen
Was het huis van jullie samen, en hebben jullie allebei recht op precies de helft? Dan wordt de waarde van de woning precies door de helft gedeeld. Erg belangrijk is echter of er sprake is van onderwaarde of overwaarde. In het geval van onderwaarde zijn jullie beiden verantwoordelijk voor de schuld, bij overwaarde wordt de winst met elkaar gedeeld. Is het huis echter bezit van een persoon? Dan heeft die persoon ook alleen recht op de overwaarde. Uitzondering hierbij is echter weer de situatie waarin gezamenlijke investeringen hebben geleid tot de overwaarde, dan moet deze namelijk toch verdeeld worden.
Goed om te weten: Is er sprake van onderwaarde maar is de woning gefinancierd met een hypotheek met NHG, dan kan het zijn dat deze instantie de restschuld op zich neemt (let wel op de strengere regels van de NHG). In geval van overwaarde dient deze binnen drie jaar besteed te worden aan de koop van een andere woning, in verband met het recht op hypotheekrenteaftrek hierover.
Een van de ex-partners uitkopen
Was het huis van jullie samen maar wil een van jullie er graag blijven wonen? Dat is alleen mogelijk indien jij of je ex-partner voldoende inkomen heeft om de hypotheek alleen te betalen. Daarnaast moet er bovendien ook nog voldoende vermogen zijn om de vertrekkende partner de helft van de eventuele overwaarde te betalen. Als aan deze voorwaarden voldaan wordt kan de ene partner de andere uitkopen.
Is er sprake van onderwaarde? De partner die vertrekt dient dan de helft van de onderwaarde uit te betalen aan de persoon die in de woning blijft wonen. De waarde van de woning dient overigens in alle gevallen bepaald te worden aan de hand van de hoogte van de hypotheek en door een taxatierapport dat door een makelaar is opgesteld. Wil je je partner uitkopen of moet je ook het deel van je ex-partner van de lening betalen, dan kun je hiervoor een nieuw hypotheekdeel afsluiten.