Home RuimteWoonkamer Salontafel van pallets maken

Salontafel van pallets maken

Door Anne

Een houten salontafel maak je gemakkelijk zelf. Je hebt er weinig voor nodig en binnen een handomdraai maak je een houten tafel voor in de woonkamer. De salontafel in deze omschrijving maak je van pallets en is daardoor ook nog ontzettend goedkoop. Dit is wat je moet doen.

Wat heb je nodig?

  • Twee pallets
  • Metalen pootjes
  • Zaag
  • Schroeven
  • Boormachine
  • Lak of ander materiaal om mee af te werken.

Wat ga je doen?

De eerste stap die je gaat zetten is uit elkaar halen van één van de twee pallets. Dit doe je door voorzichtig de schroeven of spijkers los te halen zonder dat ze breken. Wanneer je dit hebt gedaan, ga je de losse planken die je van de ‘bovenkant’ van de pallet hebt gehaald, op de andere pallet monteren.

Dit doe je door de pallets precies tussen de planken van de complete pallet te leggen. Als het goed is pas het precies! Je kunt de oude gaten gebruiken voor stevige schroeven of spijkers. Draai het geheel om en boor of schroef overige planken aan de onderkant. Zorg dat de hoeken dicht zijn, bijvoorbeeld door een plank uiterst links en uiterst rechts te monteren. Doe dit ongeveer met 2 of 3 planken. Voor de stevigheid kan je aan de onderkant ook planken monteren met een schroef of spijker. Je kunt ook de hele onderkant dichtmaken, hiervoor heb je wel een extra derde pallet nodig.

Aan de hoeken kun je de metalen poten bevestigen. Vaak kan je dit doen met bijgeleverde schroeven of spijkers. Zorg dat de poten mooi verdeeld zijn over de hoeken en op gelijke afstand van de rand zitten. Vervolgens kun je de hele tafel gaan schuren. Zorg ervoor dat er geen splinters meer zichtbaar of voelbaar zijn en let op dat alle spijkers goed weggewerkt zijn in het hout.

Nu kun je het hout af gaan maken. Bewerk het hout met een lak of wax naar een kleur naar keuze. Indien nodig kun je de tafel ook nog impregneren zodat je met knoeien geen vlekken maakt op de tafel. Laat de tafel goed drogen en daarna is de tafel helemaal klaar om naar binnen te gaan! Je hebt nu een mooi vlak blad en door de planken aan de onderzijde heeft de tafel nog kleine vakjes voor bijvoorbeeld een afstandsbediening of een paar tijdschriften.

Deze DIY zou je natuurlijk ook grootster kunnen aanpakken. Met meerdere pallets creëer je een eettafel. Gebruik hiervoor een metalen onderstel van bijvoorbeeld steigerbuizen.

Related Posts