Home Wonen RVS schoonmaken; zo doe je dat!

RVS schoonmaken; zo doe je dat!

Door Marieke
RVS schoonmaken; zo doe je dat!

Je kranen, afzuigkap, vuilnisbak, pannen, het kan allemaal van roestvrij staal (RVS) gemaakt zijn. Vingerafdrukken en rond spetterend vet kunnen ervoor zorgen dat RVS er vet en vies uit kan gaan zien. Maar RVS weer laten glimmen en blinken kan nog best een lastig klusje zijn. In dit artikel lees je een aantal tips hoe je het beste je roestvrij staal schoon kunt maken.

Onderhoudsvrij?

Roestvrij staal, je vindt het overal in huis. Deurkrukken, je kranen in de douche, toilet en keuken, pannen, fornuizen, ovens, spat- en achterwanden achter je fornuis, je afzuigkap, je prullenbak. Het is allemaal van RVS. Roestvrij staal is mooi en sterk, maar ook vlekgevoelig. Iets waar je je ontzettend aan kunt ergeren. En ga je er met een doekje over om het schoon te maken, dan blijven er weer storende strepen achter. Heel vervelend.

Veel mensen denken dat RVS onderhoudsvrij is. Maar dat is niet zo. Wees jezelf daarvan bewust als je een product van RVS aanschaft. Roestvrij staal dient wel degelijk goed onderhouden te worden. Als jij je levensduur van RVS wilt vergroten, is het van belang om RVS producten van meet af aan al regelmatig schoon te maken. Door het regelmatig schoon te maken voorkom je problemen door vervuiling en corrosie.

RVS Schoonmaken met een smeuïge pasta

Als je roestvrij staal wilt schoonmaken, wil je dat natuurlijk met zoveel mogelijk natuurlijke producten doen. Hieronder vind je een recept van een smeuïge pasta waarmee je perfect al je roestvrij staal kunt schoonmaken.

Benodigdheden

  • Een pakje baking soda
  • Een fles vloeibare groen zeep
  • Fles glycerine

Zo ga je te werk

Meng 75 ml baking soda met 25 ml vloeibare zeep. Doe er een theelepeltjes glycerine bij en roer tot er een smeuïge pasta ontstaat. Doe vervolgens een klein beetje van deze pasta op een doek en wrijf daarmee je kranen, oven, afzuigkap en al het andere van RVS mee in. Doe dit met een zachte doek, gebruik nooit schuursponsjes op RVS. Dit kan lelijke krassen veroorzaken. Pas ook op met oppervlakken die snel kunnen krassen en met oppervlakken van aluminium.

De pasta kun je bewaren in een afgesloten potje.

Je roestvrij staal kun je daarna nog inwrijven met wat olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie. Dit doe je door met een stukje keukenrolpapier de olie uit te wrijven over het RVS oppervlak. En RVS zal glimmen en blinken als nooit te voren. Vies en vuil zal zich daarna ook minder snel hechten.

Lees ook: Je vaatwasmachine schoonmaken; zo doe je dat!

Extra tips:

  • Azijn in combinatie met een microvezeldoekje werkt ook goed om je RVS mee schoon te maken.
  • Wil je RVS laten glimmen? Babyolie werkt hier ook uitstekend voor. Heb je dit niet? Meubelolie werkt ook goed.
  • Vet lost het beste op door vet: aanslag op je fornuis of afzuigkap komt meestal door vet. Met bijvoorbeeld slaolie op een keukenpapiertje kun jij perfect je afzuigkap of fornuis schoonmaken.

Wat moet je niet doen

Ondanks dat roestvrij staal sterk is, kan het niet overal goed tegen. Nog een paar tips wat je vooral niet moet doen bij het schoonmaken van roestvrij staal.

  • Zoute en zure stoffen kunnen roestvrij staal aantasten.
  • Gebruik geen schuurmiddel, schuurspons of staalwol. Dit veroorzaakt krassen op RVS.
  • Gebruik geen olie op roestvrij stalen deurkrukken, trapleuningen of andere dingen waar je altijd met je handen aan zit.

Lees ook: Je barbecue schoonmaken; 6 tips
Lees ook: De vriezer schoonmaken; zo doe je dat

Related Posts