Klustips

Gepubliceerd op 28 maart, 2019 | door Judith

0

Problemen met mijn led lamp; wat nu?

Led lampen zijn al helemaal ingeburgerd en ondertussen normaal geworden. Zeker nu gloeilampen en halogeenlampen niet meer verkocht mogen worden, stappen veel mensen over op led. Dat heeft zeker voordelen, want de lampen hebben een bijzonder lange levensduur en zijn altijd te vinden voor de armaturen die je al in huis hebt. Maar toch kun je soms tegen problemen aanlopen. Heb jij problemen met je led lamp? Dit zijn 6 handige tips om het op te lossen!

1. Is de lamp kapot?

Hoewel led lampen gemiddeld zo’n 10 jaar mee gaan, zijn er ook lampen waar je gewoon pech mee hebt. Ook de kwaliteit van de lamp maakt natuurlijk verschil. Het kan dus best voorkomen dat je een lamp hebt die al vrij snel kapot gaat. Vervang de led dus eerst voor eenzelfde type lamp en kijk of daarmee het probleem is opgelost.

2. Ligt het aan het armatuur?

Natuurlijk kan behalve de lamp ook het armatuur kapot gaan. Heb je de lamp vervangen voor een nieuwe lamp en doet hij het nog niet? Dan kan het armatuur kapot zijn. Check de bedrading en probeer het nog eens met andere lampen, bijvoorbeeld met een oude gloeilamp of een spaarlamp. Doet hij het dan nog niet, dan zul je waarschijnlijk het armatuur moeten vervangen.

3. Heb je het goede type lamp?

Er zijn voor elk armatuur leds te vinden. Maar je moet wel een goed passend model hebben met het juiste wattage. Er zijn ook led spots, die je ook precies passend moet vinden. Bijvoorbeeld de Gu10 led bestaat in verschillende maten die elk een vervanging zijn voor een andere oude Gu10 lamp. Check dit dus goed op de verpakking en neem de oude lamp mee als je niet precies weet welke je moet hebben.

4. Het gaat mis met dimmen

Niet elke led lamp is dimbaar. Maar wat nog veel belangrijker is: niet elke dimbare lamp werkt goed met een standaard dimmer! Een standaard dimmer werkt namelijk op een manier die moeite heeft met het lage stroomverbruik van de led lamp. Daarom kies je beter voor een speciale led dimmer. Die kan dimbare led lampen sowieso goed dimmen.

5. De lamp is gevallen

Led werkt op een andere manier dan TL en halogeen. Het werkt niet met gas, maar met een diode die zorgt dat de lamp gaat branden. Een gevallen led lamp is alleen gevaarlijk vanwege de glassplinters, er zitten geen schadelijke stoffen of dampen vrij. Je kunt de lamp dus gerust weggooien bij het gewone afval. Bij een gevallen TL of halogeen lamp komen wel schadelijke gassen vrij, zoals kwikdamp.

6. Led lampen zijn gevoeliger op contact

Gloeilampen werken ook wel als het contact met de fitting wat minder is. Maar dat geldt niet voor leds. Dat komt omdat de led lamp werkt op een heel laag wattage. Het is daarom heel belangrijk dat de contacten goed zijn. Zo niet, dan zal de lamp waarschijnlijk minder goed functioneren of gaan knipperen. Gebruik dus niet een lamp die ‘ongeveer’ past, maar kies een lamp die precies in de fitting past.

Led lampen zijn ideale lampen. Ze zijn goed voor het milieu, duurzaam en prettig in gebruik. Bovendien zijn er led lampen voor elk type fitting te vinden (check hier de andere voor- en nadelen van led). Je hoeft dus geen armaturen te vervangen. En heb je toch een probleem met je led lamp, dan heb je hier waarschijnlijk een passende oplossing gevonden.


Over de auteur

Mijn naam is Judith, flexibele tekstschrijver en thuiswerker. Daarmee combineer ik mijn werk met het zorgen voor onze stoere dochter Esther, een kleine boef! Ik ben dol op het schrijven van allerlei soorten teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat houdt het werk uitdagend en creatief. Ik heb twee websites in beheer: www.mamasopinternet.nl en www.meer-weten-over-eten.nl. Daarmee kan ik werken aan mijn twee grootste passies, namelijk alles over mama-zijn en over lekker en gezond eten!Reacties zijn niet mogelijk.

Terug naar boven ↑