Home RuimteBuiten Praktische tips voor een veilig balkon

Praktische tips voor een veilig balkon

Door Joanne

Met de lente in het vooruitzicht kunnen we langzamerhand weer meer van de buitenlucht genieten. Dit doe je gezellig met vrienden op een terrasje, in je eigen achtertuin of op het balkon. En over dat laatste willen we het vandaag uitgebreid hebben. Bij zo’n mooi zwevend stukje terras aan je woning komen namelijk ook gevaren kijken. Het is dus noodzakelijk om een aantal veiligheidspunten te checken en eventueel aan te passen. In dit artikel lees je 5 praktische tips voor een veilig, diervriendelijk én kindvriendelijk balkon.

Tip 1: Check of het hek veilig is

Bij het kopen of huren van een appartement tref je het balkon meestal aan met een prima hek. Toch raden we je aan om dit hekwerk eens kritisch te bekijken. Een veilige afscheiding zou minimaal 1 meter hoog moeten zijn. Woon je meer dan 13 meter boven de grond? Dan moet het hek van minimaal 1,2 meter hoog zijn. De ruimte tussen de spijlen is ook belangrijk. Hier kunnen kleine kinderen of huisdieren namelijk snel doorheen klimmen. De algemene richtlijn voor een veilige balustrade is dat de spijlen een afstand hebben van maximaal 10 centimeter.

Tip 2: Kies voor balkonbeglazing

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Maak het hekwerk op je balkon dan helemaal dicht. Dit kan bijvoorbeeld met polycarbonaat, ook wel Lexaan of Lexan genoemd. Massieve polycarbonaat platen zijn ontzettend sterk (nagenoeg onbreekbaar), hebben een UV-beschermlaag, zijn weerbestendig en zelfdovend. Bovendien is het prima te bewerken door middel van een boor of zaag. Een veilige keuze voor balkonbeglazing! Maak alleen het gedeelte voor de balustrade dicht met polycarbonaat of maak er een complete afgesloten serre van. Het is een stuk stijlvoller dan een kattennet op je balkon en het werkt meteen als windscherm.

Tip 3: Creëer een zachte ondergrond

Vooral voor kinderen of huisdieren kan een zachte ondergrond aangenaam zijn. Een dik buitenkleed of kunstgras zorgt ervoor dat ze zich minder snel pijn doen bij het vallen en/of spelen.

Tip 4: Zorg voor goede verlichting

Je hebt vast wel wat sfeerverlichting of romantische kaarsjes voor op het balkon. Maar probeer ook aan praktische en heldere verlichting te denken. Zo kun je voorkomen dat je ’s avonds over iets heen struikelt of iets naast de tafel laat vallen.

Tip 5: Huisdieren? Zet geen giftige planten neer

Je maakt het balkon pas echt gezellig met een hoop planten. Heb je huisdieren rondlopen? Let er dan op dat je geen giftige planten gebruikt. Dit zijn er meer dan je denkt! Een aantal voorbeelden zijn: de dieffenbachia, sago palm, rhododendron en de monstera (gatenplant).

Lees ook ons artikel ‘Maak je balkon gezellig: 6 tips’!

Related Posts