Home Klustips Pluggen verwijderen: hoe doe je dat?

Pluggen verwijderen: hoe doe je dat?

Door bouwsuper

Het verwijderen van pluggen uit de muur is geen eenvoudige opgave. Pluggen verwijderen is niet alleen lastig, maar de muur waarin ze bevestigd zijn kan ook nog eens flinke schade oplopen. Voor het verwijderen van pluggen uit de muur zijn meerdere manieren, waarbij het wel afhangt van om welke soort muur of plug het gaat om zo de beste manier te gebruiken.

Soort plug is bij het verwijderen van pluggen belangrijk

Wanneer je de plug wil gaan verwijderen is het van belang om te weten om wat voor soort plug het gaat. De meest gebruikte plug is de universele plug, die van plastic is en verschillende vormen kan hebben. Er zijn echter nog andere soorten pluggen die gebruikt worden zoals de vouwplug, slagplug, keibout, tuimelplug en parapluplug.

Uitboren van pluggen werkt goed bij universele pluggen

Bij verschillende soorten pluggen is het mogelijk om de plug uit te boren. Dit werkt met name goed bij universele pluggen. Belangrijk is om hier met de boor langzaam omhoog te werken. Het uitboren zorgt ervoor dat de plug kapot gaat en het plastic wordt mee naar buiten gevoerd. Ook bij nagelpluggen is dit een goede methode.

Sla de plug door bij een holle wand

Wanneer er pluggen gebruikt worden voor een holle wand, dan kan een goede methode het doorslaan van de plug zijn. De plug kan nu aan de andere kant van de muur verwijderd worden. Gebruik een staafje met dezelfde diameter als de plug en zet deze er tegenaan en sla vervolgens door. Een goede methode voor de vouwplug, tuimelplug en parapluplug. Soms moeten de koppen er van tevoren wel afgehaald worden om schade te voorkomen.

Lees ook: Een schilderij ophangen; zo doe je dat!

Plug verwijderen; zo doe je dat

Maak gebruik van een schroef bij het verwijderen van pluggen

Een methode die veelal wordt gebruikt bij het verwijderen van een plug uit de muur is het gebruik maken van een schroef. Dit gebeurd met een iets kleinere schroef dan de oorspronkelijk schroef waarmee de plug werd bevestigd. De schroef dient voor een klein gedeelte in de plug bevestigd te worden, waarna deze eruit kan worden getrokken door middel van de schroef. Gebruik desnoods een hamer als hefboom of trek eraan met een nijptang. Een prima methode voor universele pluggen, maar men dient wel voorzichtig te werk te gaan.

Afsnijden van pluggen

Wanneer het geen probleem is om een gat achter te laten in de muur dan is het vaak niet eens altijd nodig om de plug uit de muur te verwijderen. De plug kan dan gewoon op de kop worden afgesneden mits deze van plastic is. Ook kan de plug nog wat verder de muur ingeslagen worden, waarna het gat alsnog gedicht kan worden. Als er in de buurt van het bestaande gat wel een nieuw gat geboord moet worden, dan is het echter wel verstandig om de plug te verwijderen.

Ga altijd voorzichtig te werk

Zo zijn er dus meerdere methodes om pluggen uit de muur te verwijderen, maar is het wel afhankelijk van de soort plug waarmee je te maken hebt. Kijk dan ook goed wat voor soort plug je gaat verwijderen om zo te voorkomen dat je ongewenste schade maakt. Ga daarnaast altijd voorzichtig te werk bij een muur, zodat er geen andere gaten ontstaan of er extra schade ontstaat.

Lees ook: Hoe bevestig je een trapleuning; stappenplan
Lees ook: Ophangen van gordijnen: hier moet je op letten

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.