Home Klustips Plinten bevestigen; hier moet je op letten

Plinten bevestigen; hier moet je op letten

Door Marieke
Plinten

Je vloer is gelegd en je bent er trots op dat het je helemaal is gelukt en het er prachtig uitziet. Je denkt dat je klaar bent, maar het grootste karwei komt nog. Het aanbrengen van plinten. Het lijkt een klusje wat zo geklaard is, maar niets is minder waar. Passen, meten, zagen, aanbrengen, het is nog best een karweitje. Maar als je van tevoren dit artikel leest dan weet je precies waar je op moet letten en hoe je het moet doen. Dan is het klusje binnen de kortste keren geklaard en kun jij optimaal genieten van een prachtige nieuwe vloer.

Verschillende soorten en maten

Als je een vloer koop is het verstandig om dan ook gelijk na te denken over de plinten. Vaak zijn er bij een bepaalde vloer ook bijpassende plinten beschikbaar, maar is dat wel precies wat jij wilt? Je kunt ook bijvoorbeeld voor een strak witte plint kiezen. Er is zoveel keuze aangaande het soort plint. Wil je een dun plakplintje die je op de vloer bevestigt zodat de kieren niet meer zichtbaar zijn? Platte plakplinten zijn eenvoudig te bevestigen, omdat ze al een plakstrip hebben en het alleen een kwestie is van op maat zagen en opplakken.

Je kunt ook kiezen voor een hogere opstaande plint. Maar die zijn ook weer in verschillende hoogtes verkrijgbaar en in verschillende modellen en kleuren. Dus zoek bij het uitkiezen van je vloer ook meteen een mooie bijpassende plint.

De hoeken

Als je denkt dat je klaar bent met keuzes maken, dan heb je het mis. Het is ook goed om na te denken over de afwerking van de hoeken. Er zijn grofweg twee mogelijkheden. Je kunt twee plinten verstek zagen en deze twee plinten in de hoek tegen elkaar bevestigen. Dit vraagt wel nauwkeurigheid in het afmeten en zagen.

Veelal is er ook de mogelijkheid om een hoekstukje in de hoek te plaatsen die voor een mooie overgang zorgen. Maar of die mogelijkheid er is, is ook afhankelijk van het type plint wat je gekozen hebt en of er hoekstukjes voor beschikbaar zijn.

De plint bevestigen

Je kunt een plint op verschillende manieren bevestigen. Dit kan met montagekit. Als je de plinten gaat plakken met montagekit zorg je er eerst voor dat de muur goed schoon en stof- en vetvrij is. Vervolgens breng je montagekit aan over de hele lengte van de achterkant van de plint. Nu kun je de plint op de muur aanbrengen. Houd de plint nog even stevig aangedrukt voor je ‘m loslaat.

Deze manier van het bevestigen van plinten is het meest snelle en eenvoudige.

Je kunt de plint ook aan de muur bevestigen met een kliksysteem. Er zijn dan clips beschikbaar die je om de 30 centimeter tegen de muur aanschroeft, waar je vervolgens de plint op kunt klikken. Welke keuze je hebt, is vaak ook afhankelijk van het type plint je gekozen hebt.

Bedenk wel buiten buitenmuren vaak enorm lastig is om een gat in de boren. En als je dat om de 30 centimeter moet doen, dan kan dat best een heel karwei zijn.

De plinten aan de muur bevestigen

Je hebt alle keuzes gemaakt en een prachtige plint bij de vloer gevonden. In de bouwmarkt heb je alle benodigde materialen gekocht en je kunt aan de slag.

Het makkelijkst is om te beginnen met de langste muur. Is je muur langer dan de plint? Prima, je kunt dan een hoek verstek zagen en deze plint in zijn geheel tegen de muur plakken. Maak je gebruik van hoekstukjes, dan is dat niet nodig, maar houdt wel rekening met de lengte van het hoekstukje.

Is de plint korter? Dan zaag je de plint in de juiste afmeting. Voor het afzagen van de plint zijn er speciale afkortzaag beschikbaar. Maar ook kun je gebruik maken van een verstekbak met een handzaag.

De volgende plinten

Zo, je eerste plint zit aan de muur. Nu is het zaak om de volgende plinten aan te brengen. Eigenlijk werkt dat precies hetzelfde als het aanbrengen van de eerste plint. Zorg er wel voor dat je goed meet hoe lang je stuk plint moet worden en houdt met het meten rekening met het verstek zagen of met de hoekstukjes.

Ga zo door tot je de hele kamer rond bent. En na het opruimen en schoonmaken kun jij genieten van een prachtige vloer met strakke plinten. Zo heb jij een mooi afgewerkt huis en kun je weer een klusje van je lijst afstrepen. Wat wordt de volgende klus?

Related Posts