Home Klustips Plamuren: Zo krijg je het mooiste resultaat

Plamuren: Zo krijg je het mooiste resultaat

Door bouwsuper
Plamuren

Voordat je begint met een schilderproject is het belangrijk om eerst goed de ondergrond te controleren op defecten. Als je werkt met hout kan het vaak voorkomen dat er een buts of andere beschadiging in zit. Ook kan het zijn dat je het houtwerk bevestigt hebt met nagels of schroeven waardoor deze bevestigingsgaten nog zichtbaar zijn.

Voor een zo mooi mogelijk schilderresultaat dienen deze defecten eerst weggewerkt te worden en een van de meest gebruikelijke methodes hiervoor is het plamuren van deze gaten.

Wat is plamuur

Plamuur is een vulmiddel waar je kleine gaten en scheuren mee kan dichtstoppen voordat het uithardt. Het is een product wat te krijgen is in vele variaties. Afhankelijk van het materiaal, hardingstijd van het middel, structuur van het middel en uiteindelijke hardheid kan je kiezen voor een andere plamuur soort.

Hier kiezen van een goed plamuurmiddel

Voor het kopen van plamuurmiddel hoef je in principe de deur niet uit! Het is namelijk ook gemakkelijk en snel te bestellen bij Verf365! Weet voordat je een product aanschaft wel waar je op moet letten. Kies ook voor kwaliteit, bijvoorbeeld met een merk als Alabastine.

Plamuurmiddel vind je vaak in 3 verschillende vormen: Kant en klaar plamuur, twee componenten plamuur en poederachtig plamuur.

Kant en klaar plamuur zit vaak in een tube en is vooral heel gebruiksvriendelijk. Je hoeft niks te mengen en kan vaak direct uit de tube werken. Kijk goed op de verpakking zodat je de juiste plamuur bij de ondergrond gebruikt. Dit middel wordt vaak toegepast op hout

Twee componenten plamuur is een type dat een korte verwerkingstijd heeft. Pas dus op dat je niet te veel aanmaakt want het wordt heel snel hard! Dit heeft wel weer als voordeel dat je er extra snel overheen kan schilderen.  Dit type wordt in twee delen verpakt die je samen moet mengen. Zodra deze twee componenten bij elkaar komen wordt de uitharding in werking gezet. Dit middel wordt vaak toegepast op metaal en polyester

Poederachtig plamuur is met name voor het dichten van grote gaten en scheuren in beton, gips en andere steenachtige ondergronden. Dit middel is ook vaak relatief het goedkoopst. Dit product dient aangemaakt te worden met water om een soort pasta te creëren.

Hoe pas je plamuurmiddel toe?

  1. Als het te plamuren oppervlak houtrot bevat dien je dit eerst weg te halen met een beitel of iets dergelijks.
  2. Mits het gaat om een kleine beschadiging doe je een klein beetje plamuurmiddel op een plamuurmes waarna je het middel in het gat duwt en vervolgens met enige druk afstrijkt zodat het vulmiddel gelijk ligt met het hout eromheen.
  3. Mocht het na een eerste keer nog niet helemaal vlak zijn, wacht dan tot het plamuurmiddel uitgehard is om vervolgens stap 2 te herhalen en af te strijken in de tegengestelde richting.
  4. Schuur vervolgens met een korrel 120 de plamuur en het hout zodat het één vlak vormt.
  5. Hierna kun je het houtwerk verder aflakken naar wens

Mocht het gaan om een groter gat (ongeveer 2 cm+) is het aan te raden om een twee componenten plamuur te gebruiken zodat deze sneller en beter uithardt. Gebruik voor de verhoudingen altijd de instructies op de verpakking. Mocht je op zoek zijn naar nog meer tips, kijk dan bij de schildertips van Verf365!

Related Posts