Heb je een eigen huis, dan komt er waarschijnlijk wel een moment waarop je wilt gaan verbouwen. Je wilt bijvoorbeeld extra ruimte maken, het is tijd voor een nieuwe keuken of de badkamer moet gerenoveerd worden. Maar wist je dat de meeste ongelukken tijdens het klussen gebeuren? Jaarlijks belanden duizenden mensen op de Eerste Hulp omdat er iets misging bij het klussen. Wil je dus verbouwen, doe het dan wel veilig!
In dit artikel:
Veiligheid met werkkleding
Mensen die in de bouw werken, dragen werkkleding. Een van de redenen waarom het bij thuisklussen zo vaak misgaat, is dat weinig mensen dan werkkleding dragen. Bij werkkleding horen een werktrui of -shirt, stevige werkbroek en werkschoenen. Er zitten geen overbodige lusjes, riempjes en touwtjes aan de kleding, zodat je nergens achter kunt blijven haken. En de kleding is van dik en zwaar materiaal, waardoor eventueel uitschietend gereedschap er niet zo snel doorheen komt. Goede werkschoenen hebben stalen neuzen.
Extra lichamelijke veiligheid
Naast werkkleding, zijn er nog meer dingen die je kunt doen om veiliger te werken. Denk bijvoorbeeld aan een mondkapje voor stoffig werk en een kap als je gaat lassen. Draag verder een veiligheidsbril als je werkt met elektrische apparaten. Een veiligheidshelm is een verstandige keus als je werkt aan bijvoorbeeld een muur of plafond. Werkhandschoenen zijn in de meeste gevallen ook verstandig, omdat de kans dan kleiner is dat er iets misgaat met je handen. Werk je met apparaten die herrie maken? Dan is gehoorbescherming geen overbodige luxe.
Veilig gereedschap
Natuurlijk dien je te zorgen voor veilig gereedschap. Werk je op hoogte? Werk dan altijd met een steiger of met een kooiladder. Zo kom je veilig waar je zijn moet, met veel minder risico op ongelukken. Verder werk je met stevig gereedschap. Controleer dit ook altijd. Je zult niet de eerste zijn waarbij de kop van de bijl loslaat of de schroevendraaier op een onhandig moment afbreekt. Het is belangrijk dat scherp gereedschap, zoals een beitel, goed scherp is. Bot gereedschap lijkt veiliger, maar in de praktijk verwond je je sneller omdat je meer kracht zet.
Werk veilig met apparaten
Vaak werk je tijdens een verbouwing met apparaten. Sommige zijn wel veilig, zoals een schuurmachine. Met andere moet je beter oppassen. Werk alleen met apparaten waar je ervaring mee hebt. Zorg anders dat er iemand bij je is die je vertelt hoe het precies werkt en waar je op moet letten. Werk bij voorkeur zoveel mogelijk op stahoogte. Gebruik het liefst vaststaande apparaten, bijvoorbeeld een tafel cirkelzaag. Een hand cirkelzaag kan wel praktisch zijn, maar levert ook meer risico’s op. Bij apparaten en gereedschap geldt vaak: goedkoop is duurkoop. Overbodig om te zeggen, maar laat kinderen nooit in de buurt komen van je apparaten!
Veilig werken met anderen
Vaak gaat verbouwen alsnog mis als mensen gaan samenwerken. Dat komt omdat er vaak onvoldoende wordt gecommuniceerd. Als jullie niet precies weten wat de ander doet, kan dat gevaarlijk zijn. Geef elkaar voldoende ruimte en communiceer duidelijk. Spreek eventueel van tevoren duidelijke handsignalen af als je werkt met apparaten. Let ook goed op dat je de ander niet laat schrikken als hij ergens mee bezig is. Dit soort dingen levert vaak onhandige ongelukken op.
Verbouwen is leuk om te doen en je kunt heel veel zelf. Je moet echter wel altijd rekening houden met de veiligheid. Er raken jaarlijks meer mensen verwond tijdens het verbouwen dan in het verkeer. Het is dus heel belangrijk dat je weet waar je rekening mee moet houden. Wanneer je zo veilig mogelijk werkt, is er weinig kans op ongelukken. Zo kun je rustig en vertrouwd werken.