Home Klustips Ontmossen en herstellen van een rieten dak

Ontmossen en herstellen van een rieten dak

Door bouwsuper
Rieten dak ontmossen en onderhouden

Riet is een poreus natuurproduct en als dakbedekking niet te vergelijken met andere materialen. Bij een rieten dak is het belangrijk dat het zo droog mogelijk blijft en er geen oorzaken zijn waardoor er vocht aan en op het dak kan blijven hangen. Als je kosten wilt besparen vanwege het herstellen van een rieten dak, dan is het aan te raden dat je een rieten dakbedekking zo veel mogelijk te ontmossen en vrij van algen houdt.

Wanneer er zich een heel pakket mos op het riet heeft gevormd, dan bestaat er grote kans dat je niet alleen mos moet verwijderen, maar dat ook de bovenste laag van het riet is aangetast. Om ophoping van vocht te voorkomen verwijder je ook bladafval en snoei je overhangende takken zodat er genoeg zonlicht op het dak kan vallen. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over het schoonmaken, het ontmossen en het onderhouden van een rieten dak.

Waarom een rieten dak schoonmaken?

Het is van belang dat eens in de zoveel tijd je rieten dat laat schoonmaken. Een rieten dak schoonmaken brengt een aantal voordelen met zich mee. We zetten er eens een aantal voor je op een rijtje:

  • Je dak ziet er weer als nieuw uit.
  • De levensduur van je dak wordt aanzienlijk verlengd als je je dak regelmatig laat schoonmaken.
  • Het verwijderen van algen en mossen verkleint de kans op lekkages en andere problemen met je dak.
  • Ontmossen verlaagt de droogtijd van het riet wanneer het heeft geregend en biedt een betere bescherming dan vochtig riet.

Mossen verwijderen op rieten dak; de verschillende technieken

Algen en mossen herken je aan de slijmlaag en het groene mos dat op het dak zit. Algen en mos weten zich goed te nestelen in dit materiaal. Als je je dak met grote regelmaat laat controleren en laat schoonmaken dan kunnen de algen en het mos met een hogedrukspuit verwijderd worden. Wanneer er veel mos en alg groeit, dan wordt het dak gekamd. Dit kan met een broodmes of elektrische heggenschaar. Hiermee wordt het laagje mos en algen van het dak verwijderd. Na het wegsnijden wordt het riet weer strak en glad geklopt en plekken bijgewerkt.  

Het is aan te raden om dit alleen door een ervaren rietdekker te laten doen. Die weet precies hoe en wat hij moet doen en dit komt jouw dak ten goede.

Lees ook: Een rieten dak leggen

Hoe gaat een rietdekker te werk?

Als eerste begint de rietdekker met het schoonmaken van het dak door met een hogedrukspuit al het losliggende vuil van het dak te spuiten. Vervolgens kamt de rietdekker het rieten dak met een soort heggenschaar. Daarna klopt de rietdekker het riet weer strak op het dak. Daarna brengen ze nog speciale coating aan die water-, mos-, en algenafstotend is.

Hoe vaak moet je rieten dak schoonmaken?

In principe wordt het dak jaarlijks gecontroleerd. Het is verstandig om een rieten dakbedekking ongeveer eens in de twee jaar te laten behandelen met een speciale coating tegen algen en mossen. Dit voorkomt dat algen een laag maken dat het riet afsluit waardoor het niet meer goed kan drogen. Eens in de vier jaar loopt een rietdekker het dak na op schade en slijtageplekken. Eens in de 8 jaar is er een groter onderhoud nodig. Daarbi wordt het dak volledig schoongemaakt en compleet wordt geïnspecteerd. Dit is een slecht een richtlijn omdat er een aantal factoren zijn die voor de frequentie van het onderhoud bepalend zijn.

  • De leeftijd van het rieten dak
  • De hellingshoek van het dak
  • Kwaliteit van het riet
  • De ligging van je huis ten opzicht van bomen enzovoorts

Wat is het rendement van schoonmaken en ontmossen?

Het schoonmaken en ontmossen van een rieten dak loont. Regelmatig ontmossen en al het andere onderhoud zorgt ervoor dat een rieten dak maar liefst 10 tot 15 jaar langer meegaat. Nu zul je zeggen, het onderhouden en het schoonmaken van het dak door een ervaren rietdekker brengt toch ook kosten met zich mee. Ja, dat is zeker waar. Maar de kosten van een onderhoudscontract weegt niet op tegen de kosten die je moet maken voor een nieuw dak.

Onderhoudscontract

Het kan lonen om een onderhoudscontract af te sluiten bij een ervaren dakdekker. Voor een vast bedrag per jaar voeren de rietdekkers jaarlijks onderhoud uit. Ze controleren het dak van riet op waterdichtheid, op mossen en algen en op de kwaliteit van het materiaal. Daarnaast controleren ze het waterafvoer en de loodaansluitingen. En afhankelijk van de invulling van het contract voeren ze ook het 2-, 4- en 8-jaarlijk sgroter onderhoud uit. Als de rietdekker eventuele beschadigingen heeft gevonden, dan zal hij deze eerst met je bespraken en je een offerte op maat sturen.

Een onderhoudscontract afsluiten met een dakdekker heeft een aantal voordelen. In de eerste plaats hoef jij er nooit meer over na te denken wanneer het weer tijd is voor onderhoud. Dat doet de dakdekker voor je. Een regelmatig onderhoud zorgt voor een langere levensduur en dus minder kosten. Bovendien weet je welke kosten je doorgaans kunt verwachten en kom je niet ineens voor verrassingen te staan. En op deze manier blijft je dak ook prachtig om te zien en heeft het een authentieke uitstraling. Zet je al deze voordelen en kosten op een rij, dan levert je dat toch nog een 10 tot 15 jaar langere levensduur van het dak op. Tel uit je winst.

Tips voor het vinden van een ervaren rietdekker

De eerste tip die wij kunnen geven is om op zoek te gaan naar een rietdekker bij jouw in de regio. Hiermee bespaar je een heleboel voorrijkosten. En mocht je onverhoopt schade aan je dak krijgen, dan is de rietdekker ook snel ter plaatsen. Het tweede punt waar je op moet letten is dat je een rietdekker kiest die is aangesloten bij de vakfederatie rietdekkers. De bedrijven die hierbij zijn aangesloten hebben gediplomeerd personeel in dienst die kwaliteit leveren. Zo weet jij zeker dat jouw dak in goede handen is. De derde tip die wij meegeven is om altijd meerdere offertes op te vragen. Vergelijk niet alleen de totaalprijs, maar ook wat bij die prijs is inbegrepen en wat niet (denk bijvoorbeeld aan voorrijkosten), de algemene voorwaarden, het garantietermijn, etc.

Lees ook: Het vernieuwen van het dak
Lees ook: Dak vernieuwen

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.