Home Klustips Ontmossen en herstellen van een rieten dak

Ontmossen en herstellen van een rieten dak

Door bouwsuper

Ontmossen en herstellen van een rieten dak
Riet is een poreus natuurproduct en als dakbedekking niet te vergelijken met andere materialen. Bij een rieten dak is het het belangrijkste dat het zo droog mogelijk blijft en er geen oorzaken zijn waardoor er vocht aan en op het dak kan blijven hangen.

Om jezelf een berg dakherstelkosten te besparen is het zaak dat je een rieten dak zo veel mogelijk mosvrij houdt. Wanneer er zich namelijk een heel pakket mos heeft gevormd bestaat er grote kans dat je niet alleen mos moet verwijderen maar dat ook de bovenste laag van het riet is aangetast. Om ophoping van vocht te voorkomen verwijder je ook bladafval en snoeit overhangende bomen zodat er genoeg zonlicht op het dak kan vallen.

Het mosvrij houden van het riet
Voor het ontmossen en ontalgen van een rieten dak wordt er meestal gewerkt met het natuurlijke bestrijdingsmiddel Kwats. Dit is een ammoniumverbinding die aangelengd wordt met water en een mindere agressieve uitwerking op het riet heeft dan een chemisch bestrijdingsmiddel.

Indien dak zwaar bemost is
Zwaar bemoste daken kunnen ontmost en herstelt worden door eerst het mos eraf te schrapen met een drijfbord en het riet tegelijk een naklopbeurt te geven. Is het onderliggende riet echter dusdanig aangetast dat er geen volume meer is om te kloppen moet de gehele aangetaste laag riet worden verwijdert.

Met het afhalen van het vergane riet is de achteruitgang van het dak stopgezet. Rieten daken worden niet, zoals pannen daken, preventief geïmpregneerd met een coating. Wanneer je het dak schoon houdt en bij de eerste verschijnselen van algen, mos of zwammen direct actie onderneemt zal je de levensduur van een rieten dak met zo’n 10 tot 15 jaar kunnen verlengen.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.