Home RuimteTuin Onkruid verwijderen; 8 tips

Onkruid verwijderen; 8 tips

Door Marieke
Onkruid verwijderen

Je hebt een prachtige tuin die vol staat met vrolijke bloemen. Je zit op een mooie zomerse dag in je tuin en je geniet daarvan. Maar hier en daar zie je dan toch weer wat onkruid tussendoor schieten. Een grote ergernis voor velen. Onkruid groeit vaak nog harder dan de bloemen zelf. In dit artikel geven wij je 8 tips hoe je op een eenvoudige manier al het onkruid kunt verwijderen.

Wees onkruid voor

Hoe eerder je erbij bent, hoe minder onkruid je hoeft te wieden het verdere seizoen. In de lente die je het onkruid alweer boven de grond piepen. Hup, tuinhandschoen aan en eruit trekken. Het liefst met wortel en al. Als je consequent het onkruid verwijdert, heb je daarna er minder last van.

Bedek de bodem

Zorg ervoor dat het zonlicht niet tot op de bodem komt en dat het onkruid simpelweg niet kan groeien. Dit kun je bijvoorbeeld doen door houtsnippers en boomschors op de tuinaarde leggen. Deze natuurlijke laag geeft bovendien een extra laag voeding aan de planten in je tuin. Vervang wel elk jaar deze laag om het onkruidwerend vermogen optimaal te houden. Bovendien helpt zo’n laag ook tegen bijvoorbeeld katten die je tuin omwroeten en slakken die je moestuin leegeten.

Gebruik tuinhandschoenen

Brandnetels of onkruid met stekels. Dat is niet iets wat je met je handen wilt vastpakken. Gebruik ten allen tijde handschoenen om onkruid te verwijderen. Daarmee voorkom je een ontzettend vervelende jeuk of allergische reacties.

Houd je gazon bij

Bemest en besproei zo’n drie keer per jaar je gazon en voorkom daarmee een groot deel van het onkruid. Maai je gazon regelmatig en zorg daarmee dat het gazon strak blijft. Houd een hoogte van zo’n 3 cm aan.

Snel onkruid verwijderen met onkruidbrander

Onkruid verwijderen is een vervelend klusje waarvoor je veel op de knieën moet. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Met een onkruidbrander kun je snel en eenvoudig en op een milieuvriendelijke manier onkruid verwijderen. Let echter wel op; het blijft een open vuur, dus wees voorzichtig dat er verder niet iets anders in de fik gaat.

Onkruid tussen de tegel

Onkruid tussen de tegels kun je ook doden met kokend water. Het water is zo heet dat de onkruidplant afsterft. Als je die een keer of 3 tot 6 doet, sterft ook de wortel af. Een voordeel is dat het niet schadelijk is voor het milieu en het goedkoop is. Let wel op je gewone planten. Die zullen ook afsterven als je er kokend water op giet.

Antiworteldoek

Als je een tuin gaat aanleggen kun je het beste eerst antiworteldoek plaatsen voordat je de aarde in de tuin gooit of de tegels aanlegt. Antiworteldoek voorkomt dat onkruid naar boven komt piepen. Zorg ervoor dat de voegen tussen de tegels goed gevuld zijn met inveegzand.

Bodembedekkers

Plant bodembedekkers en laat deze groeien zodat ze je hele bodem bedekken. Als ze een aaneengesloten geheel vormen dan komt er bijna geen onkruid meer doorheen.

Pas op!

Je hoort veel tips als het gaat om onkruid verwijderen met bijvoorbeeld azijn of zout. Pas daarmee op! De gevolgen van azijn en zout kunnen schadelijk zijn voor de rest van je tuin en de insecten die in je tuin leven.

Onkruid vergaat niet

Wat je ook doet; onkruid vergaat niet. Onkruid zal blijven terugkomen. Maar met deze maatregelen kun je onkruid wel wat in de kiem smoren zodat je minder vaak op de knieën hoeft.

Hoe zorg jij ervoor dat je het onkruid de baas blijft?

Related Posts