Home RuimteTuin Onkruid verwijderen; een aantal tips en tricks

Onkruid verwijderen; een aantal tips en tricks

Door Marieke
Onkruid verwijderen, zo doe je dat (niet)

Het voorjaar; perfect weer voor onkruid. In het voorjaar is het vaak wat wisselvallig weer. Na regen komt zonneschijn om vervolgens weer een regenbui over je heen te krijgen. In je tuin schiet het onkruid omhoog en voor je het weet worden je planten overwoekerd. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips om onkruid te voorkomen én om onkruid te verwijderen.

Bodembedekkers

Onkruid gedijt bij licht, lucht en ruimte. Als deze 3 dingen ontbreekt, dan zul je veel minder last hebben van ongewenste overwoekeraars in je tuin. Na het beplanten van je tuin blijft er altijd nog grond zichtbaar. Leg op deze plekken boomschors, cacaodoppen, houtsnippers of andere bodembedekkers. Het zonlicht kan dan niet meer doordringen en het onkruid krijgt daardoor minder kans om te groeien.

Antiworteldoek

Ook antiworteldoek houdt onkruid tegen. Antiworteldoek kun je onder de bestrating leggen, maar ook onder het grind of onder kunstgras. Als je van plan bent om grind te gebruiken, zorg dan wel voor een laag van 5 cm. Anders heb je kans dat het doek er bovenuit piept en dat is natuurlijk ook niet wat je wilt.

Wees het onkruid voor!

Hoe eerder je erbij bent, hoe minder onkruid je hoeft te verwijderen. In de lente zie je vaak de eerste puntjes al uit de grond piepen. Ga daarom meteen in het vroege voorjaar al je tuin in om het eerste onkruid meteen al te verwijderen. Het liefst met wortel en al. Daarmee voorkom je dat het groter wordt en zich gaat verspreiden. Hoe eerder je er in het voorjaar bij bent hoe minder onkruid je in het verdere seizoen hoeft te verwijderen.

Gebruik geen schadelijke middelen

Oma weet raad. Als je op internet gaat zoeken naar tips om op een makkelijke manier onkruid te verwijderen, dan kom je al snel keukenmiddeltjes zoals azijn, chloor of zout tegen. Dat zijn middeltjes die zeker wel werken, maar het nadeel is dat deze middeltjes ook de grond in trekken. En dat is weer slecht voor het milieu en de planten. Daarnaast zijn er ook andere chemische middelen verkrijgbaar die het ongewenste groen op een eenvoudige manier laat verdwijnen, gebruik dit echter niet, omdat deze middelen vaak schadelijk zijn voor milieu, mens, dier en de gehele natuur.

Hoe dan wel?

Er zijn zeker manieren waarbij je op een milieuvriendelijke manier het onkruid kunt verwijderen. Zo kun je bijvoorbeeld kokend water over het onkruid gooien. Het gaat dan dood en een paar uur later kun je het met wortel en al eruit trekken. Daarnaast kun je het onkruid ook wegbranden met een gasbrander. Snel, milieuvriendelijk en hartstikke handig. Een minder snelle, maar wel effectieve manier is om gebruik te maken van een voegenkrabber of een onkruidsteker. Je moet ervoor op de knieën, maar een paar uur later ziet je tuin er weer spic en span uit. Ga op een meubelkarretjes of skateboard zitten om het jezelf nog iets makkelijker te maken. Er zijn overigens ook voegenkrabbers die je aan een lange steel kunt bevestigen verkrijgbaar. Daarmee maak je het jezelf ook makkelijker omdat je niet op de knieën hoeft. Je moet echter wel iets meer kracht zetten omdat je zo’n anderhalve meter boven de grond je handen aan de steel plaatst. Daarmee zijn lastige plekken of hardnekkig onkruid wat moeilijker te verwijderen. Dat onkruid kun je later alsnog weghalen met een handvoegenkrabbertje.

Tuinhandschoenen

Als je onkruid verwijdert, draag dan tuinhandschoenen. Voordat je het weet grijp je per ongelijk in brandnetels of andere prikkels. En dat is natuurlijk heel vervelend en kunnen een intense jeuk achterlaten. Trek daarom een paar tuinhandschoenen aan voordat je aan de slag gaat. Investeer in prettig zittende tuinhandschoenen. Tuinhandschoenen die heel prettig zitten zijn ook heel wat waard.

Lees ook: DIY: zo maak je zelf een insectenhotel
Lees ook: Hoe breng je meer kleur aan in je tuin?

Related Posts