Een mooi gazonnetje, wie wil dat nou niet! Maar een mooi gazon behouden is flink wat werk. De werkzaamheden aan je gazon verschillen per maand. In deze kalender zie je een overzicht wat je in welke maand aan je gazon kunt doen om deze altijd perfect te hebben.
In dit artikel:
Januari
Deze hele maand kun je je gazon laten rusten. Sterker nog; zodra het vriest of er ligt sneeuw op ijs op je gazon, dan mag je deze niet meer betreden. Als gras bevroren is, dan raakt deze beschadigd en dan is de kans heel groot dat er kale plekken in je gazon komen. En dat wil je natuurlijk niet.
Februari
Als het deze maand vriest of sneeuwt, dan mag je je gazonnetje nog steeds niet betreden. Als de zon alweer tevoorschijn is gekomen, dan kun je mosvorming tegengaan door kalk op je gazon te strooien.
Met behulp van een bodemtest bepaal je de pH-waarde van het gazon. Is het gazon te zuur, dan strooi je kalk, is het te basisch, dan heb je wat meer aan tuinturf.
En voordat het lenteseizoen weer van start gaat is februari bij uitstek de maand om je tuingereedschap eens onder handen te nemen, zoals je grasmaaimachine. Slijp de messen en maak alles grondig schoon. Zo staat je machine klaar als je voor het eerst weer het gras gaat maaien.
Maart
Maart is de maand dat je voor het eerst dit jaar weer het gras gaat maaien. Maai het gras op zo’n 3,5 cm af.
Ook kun je nu prima de graskanten afsteken met een kantsteker waardoor je weer een scherp begrensde gazon krijgt. Zo ziet jouw tuin en gazon er weer superstrak uit.
Als je de bodemtekst in februari nog niet gedaan? Doe het dan nu nog en neem de nodige maatregelen. Lees bij februari voor meer informatie.
April
Is de winter echt voorbij en blijft de temperatuur ’s nachts boven de 5 graden? Dan kun je je gazon gaan bemesten. Ook kun je je gazon verticuteren. Dat wil zeggen je je de dode grassprieten en het mos verwijdert met een verticuteerhark.
Heb je kale plekken in je gazon? Dan kun je deze vervangen door nieuwe graszoden.
Deze maand maai je het gras twee keer. Zorg ervoor dat het gras niet korter wordt dan zo’n 3,5 cm.
Mei
Vanaf nu gaat het gras sneller groeien en kun je het gras elke week maaien tot zo’n 3,5 cm. Als je veel last hebt van onkruid dan kun je deze eveneens verwijderen. Dit kan met de hand, maar je kunt bij temperaturen boven de 15 graden ook onkruidverdelgingsmiddelen gebruiken.
Heb je vorige maand je gazon nog niet bemest? Dan kun je dat deze maand nog doen.
Als het te weinig regent in deze maand, dan kun je je gazon besproeien. Dit kun je het beste vroeg in de ochtend of wat later op de avond doen.
Juni
Ook deze maand let je weer op het weer en kijk je goed of het gras te droog is en of je het moet besproeien. En maai het gras wanneer het weer te lang wordt. In deze tijd van het jaar is dat zo goed als wekelijks.
Juni is de beste tijd om kale plekken in je gazon te herstellen. Dit doe je door graszaad te zaaien of door graszoden te leggen. Let erop dat er op net gezaaid gras niet gelopen mag worden.
Juli
In juli begint de zomervakantie en is de tijd dat het gazon intensief gebruikt gaat worden. Ook nu let je weer op het weer en besproei je op tijd je gazon als het een lange periode droog is. Als je op vakantie gaat is het belangrijk dat je iemand zoekt die het voor jou in de gaten wilt houden en dit klusje voor jou wilt klaren.
Als het droog is, kun je het gras beter iets hoger laten groeien. Het gras droogt dan minder snel uit.
Omdat in deze maanden het gras intensief gebruikt wordt, is het verstandig dat al het speelgoed, tuinmeubels, zwembad en trampoline steeds verplaatst wordt. Dat is het beste voor je gazon en krijg je minder snel last van kale plekken in het gras. Toch beschadigd? Voedt het dan met mest, je gazon zal zich sneller herstellen.
Augustus
Ook in deze maand is het vaak nog volop zomer en is het vakantieperiode. In deze maand let je op de dingen die beschreven staan bij de maand juli. Dit is de laatste maand waarin je het gras zo vaak moet maaien, de volgende maand neemt het alweer wat af.
September
Maai het gras nu nog zo’n twee keer per maand. Zijn er kale plakken in het gazon verschenen door het intensieve gebruik in de zomer? Zaai dan nieuw graszaad of leg nieuwe graszoden. Let er dan op dat er niet op gelopen wordt.
Bemest je gazon voor de laatste keer dit jaar. Gebruik dan langzaam werkende bemesten en daarmee komt je gazon groen de winter door.
Verticuteer je gazon en steek de graskanten af. Zo ligt je gazon er mooi bij voor de winterrust.
Is het toch nog erg mooi weer in september? Behandel dan het gras nog zoals beschreven in juli en augustus.
Oktober
Zo langzaamaan komt je gazon in winterrust. Voor de laatste maal dit jaar ga je je gras maaien. Als de bladeren al flink van de bomen vallen en neerstrijken op jouw gazonnetje verwijder deze dan regelmatig. Bladeren kunnen gaan schimmelen en dat is niet goed voor het gras.
Controleer nogmaals de pH-waarde van het gazon. Is deze waarde lager dan 5, dan strooi je kalk.
November
Blijf er deze maand voor zorgen dat het gras vrij is van bladeren.
Blijft er regenwater op je gazon staan? Steek dan met een mestvork in de grond zodat het water beter weg kan lopen.
December
Deze maand hoef je eens lekker niets te doen aan je gazonnetje. Blijven er nog bladeren vallen, verwijder deze wel. Vriest het? Probeer dan zo min mogelijk op het gras te lopen.
Wel kun je deze maand gebruiken om al je tuingereedschap eens schoon te maken en onder handen te nemen? Is er iets aan vervanging toe? Dan kan dat meteen op het verlanglijstje voor Sinterklaas of Kerst.