Home Klustips Nieuw hout oud laten lijken; 5 tips

Nieuw hout oud laten lijken; 5 tips

Door Marieke
Nieuw hout oud laten lijken

Als jij in je huis wilt gaan voor een vintagelook dan hoef je niet per se een oude houten meubel te kopen. Je kunt ook met een relatief nieuw houten kastje, tafel of ander meubelstuk aan de slag om de vintagelook te creëren. In dit artikel geven wij 5 tips om nieuw hout oud te laten lijken. Alsof het er doorleefd uitziet en het al jaren meegaat.

Tip 1: Schuren

De eerst tip die wij kunnen geven is heel simpel. Ga met schuurpapier aan de slag. Als eerst verf je het meubelstuk in de gewenste onderliggende kleur. Vervolgens verf je het meubelstuk in de gewenste bovenliggende kleur. Het hoeft niet eens per se helemaal netjes en dekkend te zijn. Vervolgens ga je met schuurpapier aan de slag om stukken van de onderliggende kleur weer zichtbaar te krijgen.

Tip 2: Met staalwol en azijn

Deze tip werkt geweldig. Je hebt er echter wel een dosis geduld bij nodig. Vul een goed afsluitbare pot met azijn en staalwol en laat dit een nachtje of 4 staan. Dan is het staalwol volledig opgelost. Filter dit mengsel door het via een koffiefilter in een andere pot te gieten. Vervolgens ‘verf’ je met een kwast deze azijnoplossing op onbehandeld hout. Als het hout al behandeld is, dan zul je deze eerst met schuurpapier kaal moeten schuren. Hoe vaker je het hout verft met dit mengels, hoe ouder het hout eruit komt te zien.

Lees ook: Steigerhout waxen voor een vergrijsde look

Tip 3: Vaseline en verf en eventueel schuurpapier

Vaseline hebben de meeste mensen ook wel in huis, net als azijn. Je hoeft er dus niet eens voor naar de winkel om ermee aan de slag te gaan. En anders is het op bijna elke hoek van de straat (bij wijze van spreken) wel te koop. Vaseline zorgt ervoor dat verf niet hecht aan hout, en door vaseline op een paar plekken op het hout te smeren, kun je daarmee gebruikerssporen creëren. Als de verf droog is, haal je met een doek de vaseline er weer af. Op de plekken waar vaseline zat is het niet geverfd en lijkt het dus alsof het meubelstuk flink gebruik is. Combineer deze tip met tip 1 en ga ook nog met schuurpapier aan de slag om het allemaal nog ouder te laten lijken.

Oud hout nieuw laten lijken

Tip 4: Beschadig het hout

Een nieuw meubelstuk kun je opzettelijk beschadigen door er pitjes en deukjes in te maken. Ga met een spijker en hamer te werk en sla er gaten in. Een harde slag met de hak van een schoen kan ook heel effectief zijn. Kortom, even al je frustraties eruit slaan door met ‘iets’ het hout volledig te bewerken. En het resultaat? Daar zul je trots op zijn.

Tip 5: Beitsen

Grey-washes beits is in allerlei kleuren verkrijgbaar en daar kun je een fantastische vintagelook mee creëren. Grey-washes beits vergrijzen het hout en laat het karakteristieker en ouder lijken. Beits aanbrengen kan natuurlijk met een kwast, maar het kan ook met een oude doek voor een nog meer karakteristiek effect. Een oude doek dompel je in de beits en dan veeg je de doek met daarop beits over het hout. Op sommige plekken ga je meerdere keren over elkaar heen, andere plekjes ‘vergeet’ je voor het gemak. Klaar? Dan kun je helemaal genieten van een doorleefd meubelstuk!

Lees ook: Beitsen van hout in 8 simpele stappen
Lees ook: Schutting beitsen: handige tips!

Related Posts