Home materiaal Muren spuiten

Muren spuiten

Door bouwsuper
Muren spuiten

Latex op je muur aanbrengen met een verfspuitsysteem gaat tot drie keer sneller dan latex aanbrengen met een verfroller of met een kwast. Bovendien is het resultaat veel gladder en strakker dan je met een roller ooit kunt bereiken. Dus: met latex muurverf spuiten bereik je een strakker resultaat in minder tijd. Wie wil dat nu niet. Om je op weg te helpen vertellen wij je in dit artikel alles over muren spuiten en geven wij je een handig stappenplan voor als je het zelf wilt doen.

De voordelen van muren spuiten

Spuitlatex dekt over alle materialen even goed zonder strepen of vlekken achter te laten, ongeacht de ondergrond. Gespoten latex geeft altijd een gelijkmatige dekking over stenen, stucwerk, beton, hout, gipsplaten of oude granol. Strepen en banen op de muur of het plafond zullen niet zichtbaar zijn. Het resultaat is een geheel strakke en gladde muur, zonder strepen, vlekken of banen.

Bij het spuiten van de latex kan de spuitmachine zo ingesteld worden dat hij een dikke of een dunne laag in een keer nevelt. Bij donkere of sterk vervuilde ondergronden kan het nodig zijn een tweede laag aan te brengen.

Een ander voordeel is dat elke gewenste kleur mogelijk is. Het is niet nodig om de muren wit te spuiten, elke gewenst kleur kan op de muur aangebracht worden.

Muren laten spuiten; wat kost het?

Muren spuiten met een verfspuit is goedkoper dan het traditionele rollen of kwasten. In eerste plaats door een meer gelijkmatige verdeling van de latex en daarnaast ook door de snellere manier van werken. Zo kan een nieuwbouwwoning bijvoorbeeld in slechts een dag worden geschilderd.

Afhankelijk van de ondergrond en de soort verf kost het laten spuiten van muren 6 tot 14 euro per vierkante meter. Naarmate de oppervlakken groter worden, denk aan kantoorcomplexen of industriële hallen, gaat de vierkantemeterprijs omlaag.

Latex muurverf spuiten; kun je dit zelf?

Als je in bezit bent van de juiste materialen, dan kun je dit klusje ook prima zelf doen. Een goede verfspuitmachine voor een uitstekende resultaat kun bij een bouwmarkt kopen. Heb je helemaal geen ervaring met klussen of schilderen? Dan kun je wellicht beter teleurstellingen voorkomen en het door een professioneel schildersbedrijf laten doen. Het plezier wat je daarna beleeft aan goed gespoten muren zijn die extra uitgave dubbel en dwars waard.

Lees ook: Tips voor het verven van een betonnen muur
Lees ook: Verfvlekken verwijderen; zo doe je dat!

Stappenplan muren spuiten

Wil je je muur toch zelf spuiten met latex? Hieronder laten wij je een uitgebreid stappenplan zien, voor een strak resultaat.

Stap 1: Koop de benodigde materialen

Voordat je aan de slag gaat is het eerst van belang om alle benodigde materialen in huis te halen. Hieronder geven wij je een lijstje van benodigdheden.

  • Stucloper
  • (Duct)tape
  • Afdekfolie
  • Schilderstape
  • Emmer
  • Water
  • Ontvetter
  • Doekje
  • Muurvuller
  • Schuurpapier
  • Verfspuitsysteem
  • Latex

Stap 2: Vloer afplakken

Als je aan de slag gaat met het spuiten van je muren, dan is het van belang om eerst je vloer af te dekken met een stucloper. Plak de randen van de stucloper stevig vast met plakband of ducttape zodat de loper niet kan verschuiven als je erover heen loopt en de vloer alsnog onder de verfspatten komt te zitten.

Stap 3: Randen afplakken

Daarna ga je aan de slag met het afplakken van de zijmuren (indien deze niet gespoten hoeven te worden) en het plafond. Dit doe je door een strook plastic folie goed tegen de rand aan de brengen. Zorg ervoor dat het tape goed recht en strak langs de rand geplakt is, zodat er geen kieren ontstaan. Het laaghangende afdekfolie plak je met schilderstape vast aan de zijmuur of plafond zodat het niet in de weg hangt. Ook is het van belang om de randen van kozijnen en deuren etc. goed af te plakken met schilderstape.

Stap 4: Stroom uitschakelen

Schakel de stroom uit en wees jezelf ervan verzekerd dat de stroom ook echt uitgeschakeld is. Met een spanningzoeker kun je controleren of de spanning er echt af is. Verwijder de afdekplaatjes van schakelaars en stopcontacten. Plak het binnenwerk vervolgens af met tape, zodat deze niet onder de verf komt te zitten.

Stap 5: Ontvetten

Reinig de muren met een ontvetter. Meng de ontvetter in een emmer gevuld met water. Maak hiermee de muren goed schoon.

Stap 6: Scheuren en gaten dichten

Scheuren en gaten kun je dichten met een muurvuller. Kies hiervoor de geschikte muurvuller. Dit is afhankelijk van de dikte van de gaten en scheuren. Laat de muurvuller goed drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 7: Verfspuitsysteem

Installeer de spuitmond van het verfspuitsysteem. Roer de latex goed door en vul de beker van het verfspuitsysteem met de latex. Draai het spuitpistool op de onderbeker en koppel de luchttoevoer aan het pistool. Schakel het systeem in. Voer vervolgens een test uit op een stuk karton. Houd de pistool loodrecht op zo’n 15-25 afstand van het stuk karton en spuit er wat verf op.

Als er te veel verf uit de spuitmond komt, dan gaat de latex druipen. Bij te weinig verf ontstaan er vlekken die niet dekkend zijn. Stel de mond van het spuitpistool hoger of lager in.

Stap 8: Muren spuiten

Is alles naar wens? Dan kun je beginnen met de muren spuiten. Start bij het raam en werk van het licht af. Begin in een hoek. Ga nu verder met de rest van de muur. Houd het verfspuitsysteem steeds loodrecht op de muur met een constante afstand van zo’n 20 cm. Beweeg je arm steeds gelijkmatig en houdt het spuitsysteem stabiel.

Stap 9: Eventueel een tweede keer

Afhankelijk van de gekozen kleur en de ondergrond kun je een muur na het drogen nog een tweede keer spuiten. Meestal is het na de eerste keer al behoorlijk dekkend, maar soms kan een tweede keer nodig zijn.

Stap 10: Meteen schoonmaken

Maak het verfspuitsysteem meteen schoon als je klaar bent met je klus. Daarna giet je de resterende verf weer terug in de emmer. Haal alle losse onderdelen van het systeem los en spoel het af met water totdat het weer helemaal schoon is.

Succes!

Lees ook: Tips voor het verven van glasvezelbehang
Lees ook: De kinderkamer opknappen? 7 handige tips

Related Posts