Van een simpele kanteldeur tot een prachtige openslaande deur en van een roldeur tot een sectionaaldeur: er zijn veel verschillende mogelijkheden op het gebied van garagedeuren. Welke mogelijkheden zijn er eigenlijk allemaal? En welke soort garagedeur past het best bij jou?
In dit artikel:
1. Kanteldeuren
Kanteldeuren zijn de ‘klassieke’ grote, metalen garagedeuren. Deze bestaan uit één grote plaat, die omhoog kan worden geschoven en in rails aan het plafond schuift. De kanteldeur kan op twee manieren worden geïnstalleerd. De deur kan ‘in de gevel’ worden geïnstalleerd, waarbij de deur bij het kanten naar binnen toe opengaat en dus buiten geen extra ruimte gebruikt. Of de deur wordt ‘voor de gevel’ geïnstalleerd, waarbij hij naar buiten toe kantelt en dus in de garage extra ruimte overlaat. In beide gevallen gebruikt deze deur vrij veel ruimte bij het openen, maar het is wel de goedkoopste garagedeur.
2. Sectionaaldeuren
Sectionaaldeuren lijken wel wat op kanteldeuren. Alleen is in dit geval de grote metalen plaat onderverdeeld in verschillende delen (horizontaal of verticaal). Deze delen hebben scharnieren, waardoor de deur niet helemaal gekanteld hoeft te worden om open of dicht te gaan. In plaats daarvan loopt de hele deur in de rails en bespaar je dus flink wat ruimte ten opzichte van kanteldeuren. Het enige nadeel van sectionaaldeuren is dat ze langs het plafond lopen en daar dus ruimte in beslag nemen. Dat is echter ook zo bij kanteldeuren en bovendien gebruik je de ruimte aan het plafond zelden.
3. Zijwaartse garagedeuren
Zijwaartse garagedeuren zijn eigenlijk ook sectionaaldeuren. Echter, deze deuren gaan opzij open in plaats van naar boven. Dit bespaart in principe geen extra ruimte, omdat de rails nu langs de zijmuur van de garage lopen. Het is echter wel veel praktischer om een zijwaartse deur te hebben als je de deur vooral gebruikt om doorheen te lopen, te fietsen of met de kinderwagen. De deur hoeft dan niet helemaal naar boven geschoven te worden, maar slechts een stukje opzij. Deze deur is met de auto iets minder handig, maar wanneer je de garage niet gebruikt voor de auto is een zijwaartse deur juist ideaal. Sommige garagedeuren kun je zelf vervangen, maar met sectionaaldeuren is dat niet verstandig. Er komt een speciale techniek bij kijken en als ze niet soepel lopen is dat erg vervelend.
4. Roldeuren
Roldeuren hebben nog smallere delen dan sectionaaldeuren. De delen zijn zo smal dat ze ook wel lamellen worden genoemd. De deur wordt net als de gewone sectionaaldeur en kanteldeur omhoog geschoven, maar in plaats van door een rails langs het plafond te lopen wordt de deur opgerold om een as. Hierdoor bespaar je heel veel ruimte in de garage, want alleen aan de voorkant bij de deur zit het rolsysteem. Verder heb je feitelijk geen ruimteverlies binnen of buiten de garage.
5. Openslaande deuren
Openslaande deuren zijn eigenlijk ‘gewone’ dubbele deuren. Dit is vooral erg mooi als je landelijk woont en daar een bijpassende garage bij wilt. De deuren hebben de stijl van oude schuurdeuren, maar kunnen ook modern worden uitgevoerd. Ze zijn niet bijzonder handig als je veel gebruik maakt van de auto, omdat ze naar buiten toe worden opengedaan en dus buiten wat ruimte kosten. Anderzijds ben je binnen de garage helemaal geen ruimte kwijt met openslaande deuren.
Elk van deze 5 typen garagedeuren bieden hun eigen voor- en nadelen. Sommige deuren passen specifiek bij een bepaald type huis. Zo is de roldeur vooral geschikt voor moderne woningen, terwijl openslaande deuren vaker worden gezien bij klassieke en landelijke woningen. Behalve de uitstraling van de deuren speelt ook het praktisch gebruik een grote rol. Ben je veel met de auto, dan is een kanteldeur, sectionaaldeur of roldeur erg praktisch. Ben je vaak te voet, met de fiets of met de kinderwagen, dan is een horizontale sectionaaldeur of openslaande deur beter op zijn plaats.
1 Reactie
Erg bijzonder die zijwaarste garagedeuren!