Home Klustips Mogelijkheden voor omheining van je tuin

Mogelijkheden voor omheining van je tuin

Door bouwsuper

We zitten tegenwoordig in onze tuin graag een beetje privé. Dat is vooral te zien aan de veranderingen die onze tuinomheinigen de laatste tientallen jaren hebben ondergaan. Was het algemene beeld vroeger een lage haag of hekje, vandaag de dag is een schutting van 1.80m hoogte heel gewoon.

Creatieve tuinomheiningen
Sommige tuinafscheidingen vragen wel wat extra werk maar zijn zeker de moeite waard. Hieronder enkele tips voor een romatische tuinbegrenzing:

  • Maak een vlechtwerk van stammetjes met wilgentenen ertussen. Heel mooi met een lichte klimmer erover zoals een Passiebloem of een Kamperfoelie.
  • De nostalgische tuinmuur, wie krijgt er geen creatieve ideeën bij? Maar voordat hij zo ‘mooi oud’ is zijn wij dat ook. De oplossing is een steenkorfmuur. Een met steenbrokken volgestort metalen rasterwerk in elke maat en steenkleur te realiseren. Door de grillige structuur zal hij binnen korte tijd bemost zijn en is door beplanting met vetplantjes nog sneller authentiek te maken.
  • Altijd vol leven is de ons welbekende heg. Vlecht de haag eens als hij nog jong is in een symmetrisch ruitpatroon. Vlechthagen gaan het makkelijkst met de Beuk en het resultaat is een mooie klassieke tuinafscheiding.

Hoge omheining maakt je tuin klein
Een hoge afscheiding doet een kleine tuin nog kleiner lijken. Om toch een ruimtelijk beeld te creëeren moet je hem optisch groter maken. Enkele manieren om je tuin groter te doen lijken zijn:

  • Donkere gewassen en elementen achterin, voorin lichte kleuren en lage beplanting.
  • Gebruik van de kleur blauw in de bloemen, het houtwerk en je tuinmeubels doet je tuin opener en bij somber weer ‘zonniger’ lijken.
  • Werk hekwerk en hang- en sluitwerk weg achter een groenpartij. Op deze manier camoufleer je het punt waar de tuin ophoudt.

Related Posts