Home Geen categorie Mieren in huis? Zo bestrijd je ze!

Mieren in huis? Zo bestrijd je ze!

Door Marieke
Mieren

Mieren zijn vooral in het voorjaar altijd op zoek naar voedsel. Bij jou in de keuken is dan ook de meest favoriete plek voor dit kleine beestje, want daar is immers veel eten te vinden. Mieren vinden altijd wel een ongewassen bord met etensresten, zoetigheid in een glas die je net hebt leeggedronken of de kruimeltjes die je op de grond hebt laten vallen. Maar ze zijn zo klein, dat ze altijd wel een gaatje je huis in weten te vinden. En als er één binnen zit … volgen er spoedig meer! En dat is het laatste wat jij wilt. Daarom in dit artikel tips hoe je mieren in je huis kunt voorkomen en hoe je ze kunt bestrijden.

Ze kunnen schade aanrichten

Hoewel miertjes van die kleine beestjes zijn, kunnen ze flink veel schade aanrichten. Ze zijn sterk en hebben een uitstekende uithoudingsvermogen. Wist je dat ze poepen en plassen wanneer hij loopt? Als een mier dus aan jouw eten heeft gezeten is de kans ook groot dat hij daar een poepje of plasje heeft achtergelaten. Niet fijn om dat voedsel dan weer op te eten. Daarnaast maken mieren enorme gangenstelsels onder de grond. Als dat gangenstelsel zich onder je terras bevindt, ga je dat op den duur wel merken. Mieren brengen bovendien ook bladluis met zich mee. Bladluis is erg schadelijk voor je groente, fruit en planten. Helemaal vervelend als je een moestuintje in je tuin hebt.

Mieren voorkomen

Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je een mierenplaag voorkomt. Dit kun je op een aantal manieren doen:

  • Mieren worden aangetrokken door alles wat zoet en plakkerig is. Als je drinken hebt gemorst, maak dat dan gelijk schoon. Spoel je vuile vaat direct af en zet het in de vaatwasser.
  • Het is belangrijk dat je eten zoveel mogelijk opbergt in luchtdichte verpakkingen. Daarmee voorkom je dat deze beestjes in je eten komen, maar ook dat ze worden aangetrokken door de geur van het eten.
  • Mieren komen door de kleinste gaatjes je huis binnen. Ontdek je zo’n gaatje? Zorg er dan voor dat het gedicht wordt.
  • Zorg ervoor dat je een goed afgesloten prullenbak hebt en dat je ook zeer regelmatig je prullenbak leegt. Ze komen namelijk ook af op afval in de prullenbakken. Maak de prullenbak ook steeds goed schoon met een sopje.
  • Heb je een boom of plant met luizen in je tuin? Zorg ervoor dat je de luis verwijdert. Mieren eten namelijk luizen. Als de luizen verdwenen zijn, zijn ook de mieren verdwenen.

Maar ondanks dat je er alles aan doet, kun je soms toch last hebben van mieren. Eenmaal er een in huis is er lastig af te komen.

Mieren bestrijden

Er bestaan flink wat chemische middelen om van je mierenplaag af te komen. Maar chemische middelen in je huis is niet zo goed voor jouw gezondheid en met kinderen in huis wil je ook liever wat anders. Met de volgende methoden ben je zo van je plaag af.

  • Strooi wat koffiedik op de plek waar de mieren naar binnen komen. De mieren zijn na een dag of twee verdwenen en je kunt de opgedroogde koffiedik zo opvegen.
  • Maak de plek waar je mieren hebt gevonden goed schoon met schoonmaakazijn opgelost in water. Mieren houden niet van de geur van azijn, jij waarschijnlijk ook niet, maar de mieren blijven wel langer weg.
  • Nootmuskaat heeft ook een geur waar miertjes niet zo van houden. Strooi wat nootmuskaat op de plek waar ze binnenkomen en ze zijn snel verdwenen. Dit geldt trouwens ook voor kaneel.
  • Zet wat bloempotten met een lavendelplantje bij de voordeur en achterdeur. Het staat niet alleen vrolijk, deze kleine beestjes houden niet van die sterke geur en zullen snel voorbijlopen.
  • Trek met een krijtje een dikke streep waar de mieren steeds lopen. In krijt zit een stof waar ze niet van houden en ze zullen wegblijven. De moeite van het proberen waard.

Heb jij last van mieren in je huis?

Related Posts