Home Gereedschap Meten = weten; welk soort meetgereedschap voor welke klus

Meten = weten; welk soort meetgereedschap voor welke klus

Door Marieke
Meten is weten; verschillende soorten meetgereedschap

Meten = weten en vooral bij het klussen is meten heel belangrijk. Soms zo belangrijk dat het zelfs op de mm nauwkeurig afgemeten moeten worden. Als je naar de bouwmarkt gaat, dan ligt daar allerhande aan verschillende meetgereedschappen. Maar welk meetgereedschap gebruik je dan voor welke klus? In dit artikel gaan we daar nader op in zodat jij altijd de juiste keuze kunt maken. Let wel, bij meetgereedschap hoort ook iets waarmee je het kunt aftekenen. Een goed potlood of een krijtje is daarom ook altijd van belang als je meetgereedschap koopt.

Liniaal

In de eerste plaats kun je natuurlijk een liniaal gebruiken. Een liniaal geeft cm en mm weer en daardoor kun je heel nauwkeurig afmeten. Wil je een liniaal voor het klussen gebruiken, kies dan wel voor een goede en stevige liniaal, een die gemaakt is van aluminium of van staal. Deze breken minder snel en kunnen goed tegen een stootje. Er zijn ook linialen die zijn voorzien van een handvat. Dat maakt dat deze nog makkelijker is in gebruik en dat je het er snel bij zult pakken als je een korte afstand moet afmeten. Deze liniaal die verkrijgbaar is bij de Gamma heeft een lengte van maar liefst 80 cm en is voorzien van een handvat. Stevig, makkelijk vast te houden en veilig in gebruik.

Klik hier om de liniaal te bekijken: GAMMA liniaal met handgreep 800 mm

Een liniaal is ook een zeer handig hulpmiddel om er met een mesje langs te gaan om iets recht af te snijden.

Liniaal

Duimstok

Een duimstok is ingevouwen ongeveer 40 cm lang, of kort zo je wilt, en daardoor heel makkelijk in je zak te steken. Uitgevouwen kan hij wel 1 of 2 meter lang zijn. Waarom het een duimstok genoemd wordt? Het stamt nog uit de tijd dat afmetingen uitgedrukt werden in duimen, dus tot zover gaat de duimstok al terug. Een duimstok is niet geschikt om iets heel nauwkeurig af te meten, want hoe langer de afstand, hoe groter de foutmarge. Een duimstok gebruik je dan ook voor het meten van grotere oppervlakken, die niet op de mm nauwkeurig gemeten hoeven te worden, bijvoorbeeld kastplanken of vloerdelen.

Lees ook: Afstandmeter maakt van duimstok een museumstuk

Rolmaat

Een rolmaat is verkrijgbaar in verschillende lengtes. Van 2 meter tot maar liefst 10 meter en alles wat ertussen zit. In tegenstelling tot een duimstok kun je met een rolmaat veel nauwkeuriger meten. Het lipje aan de voorkant zorgt ervoor dat je de rolmaat aan het begin kunt vasthaken, daardoor kun je het de rolmaat strak uittrekken en nauwkeurig meten. Klaar met meten? Rol dan de rolmaat gelijk weer in, het is namelijk wel kwetsbaar. Het voordeel van een rolmaat is dat het een superklein dingetje is en je het dus heel makkelijk in je zak kunt steken.

Een voorbeeld van een rolmaat vind je bij de Gamma. Dit exemplaar van maar liefst 8 meter is voorzien van een magnetische haak. Voor nog meer gebruiksgemak. Bekijk hier: GAMMA rolbandmaat met magnetische haak 8 meter

Schuifmaat

Een schuifmaat is een instrumentje dat precisiewerk levert, helemaal als je de digitale variant kiest. Een schuifmaat is enorm geschikt voor het opmeten van bijvoorbeeld de binnenkant van een buis. Gebruik je een digitale schuifmaat, dan lees je op het display de precieze afmetingen af, tot op de tienden van millimeter nauwkeurig.

Bij Praxis vind je een prachtige exemplaar van een digitale schuifmaat. Met maar liefst 10 jaar garantie heb je gegarandeerd kwaliteit in handen! Bekijk hier: Sencys schuifmaat digitaal 15cm

Digitale schuifmaat

Winkelhaak

Een winkelhaak is van staal of aluminium en gebruik je voor het afmeten van haakse hoeken, maar ook voor hoeken van 45 graden. Dit heb je vaker nodig dan je denkt en daarom is een winkelhaak onmisbaar in elke gereedschapskist. Denk bijvoorbeeld eens aan het afzagen van een balk, een kastplank of een stuk laminaat. Dat wil je natuurlijk helemaal recht hebben.

Zwaaihaak/zweihaak

Wil je een hoek overzetten? Dan is een zwaaihaak onmisbaar meetgereedschap in je gereedschapskist. Een zwaaihaak bestaat uit twee delen en is draaibaar. Hierdoor kun je de zwaaihaak in elke willekeurige hoek afstellen en vervolgens fixeren. Daarna breng je de haak over op je werkstuk, waar je de hoek heel nauwkeurig kunt aftekenen. Een zwaaihaak gebruik je bijvoorbeeld bij het bekleden van je trap.

Bij de bouwmarkt vind je een diversiteit aan zwaaihaken. Bekijk bijvoorbeeld eens de GAMMA zwaaihaak aluminium/RVS. Een klein en eenvoudig exemplaar, eenvoudig in gebruik, maar wel ideaal om heel nauwkeurig hoeken over te zetten.

Zwaaihaak zweihaak

Lees ook: 5x klussen waarbij je afzetlint nodig hebt
Lees ook: Wat zit er in jouw eerste gereedschapskist!

Related Posts