Home Klustips Meer veiligheid in de bouw door het gebruik van pictogrammen

Meer veiligheid in de bouw door het gebruik van pictogrammen

Door bouwsuper
veiligheid bouw pictogrammen

Een bouwplaats kan erg gevaarlijk zijn, daarom gelden er verschillende geboden en verboden. Om deze duidelijk te maken worden er vaak pictogrammen gebruikt. Wat zijn de meest voorkomende pictogrammen in de bouw? En wat betekent het? Wij hebben de top 5 pictogrammen in de bouw voor je op een rijtje gezet. Daarnaast geven wij nog 3 extra tips voor een veiligere werkomgeving.

Gebods- en waarschuwingspictogrammen

 Deze pictogrammen geven regels en verplichtingen aan op de bouw. Je kent ze vast wel, zie de stickers hieronder met daarbij de betekenis. Natuurlijk zijn er hiernaast nog veel meer pictogrammen en symbolen in de bouw te vinden.

 

Bovenstaande sticker geeft aan dat het dragen van een veiligheidshelm verplicht is.

Dit pictogram geeft aan dat veiligheidshandschoenen verplicht zijn.

Op het moment dat je deze sticker op de bouw ziet, dan weet je dat het dragen van veiligheidsschoenen verplicht is.

Dit pictogram is vergelijkbaar met de eerste sticker, het enige verschil is dat je hier ook gehoorbescherming moet dragen.

Dit pictogram waarschuwt voor algemeen gevaar op de desbetreffende plek.

Waarom pictogrammen belangrijk zijn in de bouw

Er is nergens zoveel gevaar als op een bouwplaats. Tijdens het bouwen is er kans op gehoorschade en fysieke schade, het gebruik van pictogrammen zorgt ervoor dat jouw medewerkers zich aan de regels houden. Hierdoor zullen er minder (ernstige) ongelukken gebeuren op de bouwplaats. Op Pictogrammenshop.nl vind je een ruim assortiment met pictogrammen stickers in alle vormen, maten en kleuren.

Minder ongelukken door het gebruik van waarschuwingspictogrammen

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Je hebt het vast wel eens gehoord. Personeel op de bouw waarschuwen voor gevaren zorgt voor een vermindering van bedrijfsongevallen. Waarschuw je personeel met duidelijke pictogrammen die meteen duidelijk maken welk gevaar waar dreigt.

3 extra tips voor meer veiligheid in de bouw

Tip 1: Draag je PBM’s

een ongeluk zit in een klein hoekje in de bouw. Iedere werkomgeving heeft zijn eigen risico’s, van lawaai, fel licht, stof tot gasvorming. Allemaal gevaren die op de loer liggen, hiervoor zijn dan ook Persoonlijke Beschermingsmiddelen ontwikkelt voor jou en je collega’s. Deze PBM’s zorgen voor optimale bescherming.

Tip 2: Neem op tijd pauze

Het op tijd nemen van pauze zorgt ervoor dat je met elkaar minder gestresst en gehaast te werk gaat. De pauzes zijn er om even lekker te ontspannen samen met je collega’s. Als je regelmatig pauze neemt zorgt dit ervoor dat je hierna weer scherper aan het werk bent. De kans op een ongeluk wordt hierdoor aanzienlijk kleiner.

Tip 3: Duidelijke regels

Als er geen duidelijke regels op de bouwplaats zijn dan kan het een zooitje ongeregeld worden. Het opstellen van duidelijke regels zorgt ervoor dat je niet met elkaar kan discussiëren over wat wel of niet veilig is. Alles staat echter vast in de regels. Deze regels kan je bespreken, maar het helpen herinneren doe je door het gebruiken van pictogrammen op de bouw.

Related Posts