Home Klustips Maak je huis winterklaar

Maak je huis winterklaar

Door bouwsuper

180768435Het winterklaar maken van de tuin en de auto zit stevig in ons systeem verankerd. Vaak vergeten we echter dat ons huis bij het naderen van de winter ook wat extra aandacht nodig heeft. Waar moet je op letten bij het winterklaar maken van je huis?

Buitenkraan afsluiten en aftappen
Een bevroren buitenkraan kan veel ellende veroorzaken. Het bevriezende water doet de leiding of de koppelingen scheuren. Als de buitentemperatuur stijgt stromen er binnen een uur honderden liters water je huis in. Het laten installeren van een vorstvrije buitenkraan is zeker het overwegen waard.

Goten schoonmaken
Het begin van de winter is het juiste moment om de dakgoten schoon te (laten) maken. Bladresten verstoppen de afvoer waardoor er water in de goten blijft staan. Door overlopende dakgoten kan schade ontstaan aan het metselwerk. Ook kan er lekkage ontstaan aan de binnenkant van de buitenmuur waardoor schimmelvorming kan optreden.

Controleer de verwarmingsketel
Hoewel de verwarmingsketel over het algemeen wordt onderhouden door een vakman kun je zelf ook een aantal zaken controleren. Het is immers niet prettig als de ketel tijdens de kerstdagen niet wil aanslaan.

  • Controleer de kranen, koppelingen en de radiatoren op lekkages.
  • Heeft de verwarmingsketel voldoende druk? Als de druk lager is dan 1 bar moet je bijvullen.
  • Indien je de ketel gedurende het jaar meermalen hebt bijgevuld bestaat de kans dat het expansievat intern lekt. Je kunt dat zelf eenvoudig controleren. Tik met een ring of metalen voorwerp zowel aan de onder- als aan de bovenkant. Beneden moet het “hol” klinken, boven “gevuld”.

Open haard? Laat de schoorsteen vegen!
In de winter stook je de open haard vaak hoog op. Door deze hoge temperaturen kunnen afzettingen in de afvoerpijp vlam vatten met als gevolg een schoorsteenbrand.

Related Posts

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.