Home Klustips Lokaal in de buurt energie opwekken en opslaan

Lokaal in de buurt energie opwekken en opslaan

Door bouwsuper
lokaal energie opwekken

De redenen om te klussen in of rondom het huis kunnen voor mensen erg uiteenlopen. Zo kan het zijn dat je meer ruimte wilt, een ander interieur of een duurzamer huis. Vooral dit laatste is de afgelopen jaren steeds vaker een reden voor verbouwen. Een voorbeeld van het verduurzamen van je huis door het zelf opwekken van duurzame energie is het plaatsen van zonnepanelen. Wil je echter niet alleen je eigen woning, maar je hele buurt meer duurzame energie laten gebruiken? Heb je al eens gehoord van de mogelijkheid om lokaal in de buurt energie op te wekken en op te slaan?

Inefficiënt gebruik energienetwerk

Zonnepanelen worden steeds populairder in Nederland, en zijn intussen al op meer dan een half miljoen woningen in ons land geplaatst. Hoewel het initiatief om zelf duurzame stroom op te wekken zeker te prijzen valt, is wel duidelijk dat het energiesysteem niet optimaal benut wordt op de manier. Overdag wordt op zonnige dagen veel meer elektriciteit opgewekt dan verbruikt wordt. Deze stroom wordt momenteel nog terug geleverd aan het net, waarvoor je als huiseigenaar een vergoeding krijgt van je energieleverancier. Deze regeling wordt echter mogelijk in 2020 stopgezet. Het kan echter zo maar zijn dat je buurman op datzelfde moment gewoon grijze stroom van diezelfde energieleverancier afneemt. Daarnaast krijgt het energienetwerk op zonnige momenten met hoge pieken te maken die opgevangen moeten worden.

Hoe werkt lokale opwekking en opslag van energie?

Een goede oplossing voor dit inefficiënte gebruik van het energienetwerk is lokale opwekking en energieopslag. In verschillende plaatsen in Nederland zoals Weert en Rijsenhout, wordt dit al toegepast. Hoe het werkt? Op een aantal huizen in een wijk zijn zonnepanalen geplaatst. De stroom die hiermee wordt opgewekt wordt direct in huis verbruikt, of opgeslagen in de zogeheten buurtbatterij. Deze kan bijvoorbeeld geplaatst zijn in transformatorstations in de wijk. Een energiemanagementsysteem in combinatie met een slimme meter houdt het verbruik bij en registreert hoeveel wordt opgeslagen. De opgeslagen energie kunnen andere huishoudens op datzelfde of een later moment gebruiken.

De voordelen van een lokaal elektriciteitsnetwerk

Voordeel van deze methode is dat veel meer mensen efficiënt gebruik kunnen maken van de duurzaam opgewekte stroom. Niet iedereen hoeft zonnepanelen te laten plaatsen, aangezien de al aanwezig zonnepanelen bij bijvoorbeeld buren genoeg elektriciteit leveren voor meerdere huishoudens. En niet iedereen hoeft in zijn woning een batterij te laten plaatsen. Iets waar toch veel mensen over na aan denken zijn nu de salderingsregeling (vergoeding van de energieleverancier voor terug aan het net geleverde energie) over een paar jaar waarschijnlijk stopt. Als laatste is het ook een voordeel dat door de lokale energieopslag het netwerk op zonnige dagen minder met hoge pieken te maken krijgt. Netwerkbeheerders hoeven dus minder geld te steken in het leggen van dikkere kabels en betere apparatuur om de pieken te beheersen.

Related Posts