Home Wonen Last van vliegen? Zo kom je ervan af!

Last van vliegen? Zo kom je ervan af!

Door Marieke
Vliegen in huis? Zo houd je ze buiten!

Vliegen in huis, het is een bron van irritatie. Het constante gebrom rondom je hoofd en het gekriebel als er een op je komt zitten. Dat maakt de vlieg tot een irritatiebron. Je wilt ze het huis uit hebben. Maar hoe doe je dat? Want als er eenmaal een in je huis is, dan lijken er steeds meer bij te komen. In dit artikel geven wij je meer informatie over vliegen in huis, maar ook tips hoe jij ze kunt weren en het huis uit kunt jagen.

Welke vliegen

De huisvlieg is wel de bekendste vliegensoort. Deze vliegen houden van mensen, huizen, eten en het afval. Ook zijn er bromvliegen, je weet wel, van die glimmende beestjes die een constant brommend geluid geven. Deze vliegen eten graag vlees en leggen eitjes in de mest van dieren. Daarnaast heb je ook nog steekvliegen, zweefvliegen, klustervliegen en fruitvliegjes.

Vliegen vinden het fijn in jouw huis. Ze komen af op warmte, licht, droogte en de geur van voedsel. Vliegen leggen eitjes op rottend voedsel en uitwerpselen dat vol zit met bacteriën. De bacteriën blijven aan hun pootjes zitten en komt vervolgens op ons eten of ons lichaam terecht als het daarop gaat zitten. En ja, dat klinkt net zo vies als dat het is. Die miljoenen bacteriën en die meeliften komt zo op onder andere ons eten terecht en kunnen de volgende ziektes met zich meebrengen.

  • Cholera
  • Oogontsteking
  • Buikgriep
  • Salmonella
  • Tuberculose
  • Buiktyfus

Daarom is het dus belangrijk om zo snel mogelijk van de vliegen in je huis af te komen. We geven je een aantal tips:

Tip 1: plaats horren

In de zomer wil je natuurlijk je deuren en ramen openhouden. Maar juist daar komen tientallen vliegen door naar binnen. Goed sluitende horren voor de ramen en deuren kan dat voorkomen. Bij een bouwmarkt kun je kant en klare horren kopen, maar je vindt er ook allerlei materialen waarmee je een goed passende hor exact op maat kan maken. Deze materialen, maar ook een klusadvies vind je op de website van de Gamma.

Tip 2: een zak water

Het klinkt misschien wat raar, maar deze tips helpt wel. Hang een doorzichtige zak gevuld met water in de deuropening. Vliegen raken door de lichtschittering van de zak met water in de war en vliegen vervolgens een andere kant op. Daarmee houd je ze buiten de deur!

Tip 3: kruiden

Met kruiden kun je vliegen ook buiten de deur houden. Er zijn een aantal geurige luchtjes waar vliegen nu eenmaal niet van houden. Je kunt een bakje met water vullen en daarin kruiden of andere geuren. Denk aan; kruidnagels, azijn of allesreiniger met citroengeur. Ook houden vliegen niet van lavendel of van basilicum.

Wil je alle vliegen in huis meteen wegjagen? Kook knoflook tot een bouillon en de vliegen weten niet hoe snel ze je huis uit moeten gaan.

Lees ook: Van een mug een olifant …

Last van vliegen? Zo kom je ervan af!

Tip 4: Ruim etensresten op

Het is belangrijk om direct de bron waar vliegen op afkomen uit de weg te ruimen. Is er drinken geknoeid op tafel? Liggen er nog etensresten op het aanrecht? Staat de vuilnisbak open? Ligt er een rot stuk fruit op de fruitschaal? Zorg ervoor dat alles in je huis schoon en netjes is en blijft en dat er niets is waar vliegjes op af komen.

Tip 5: Vliegenmeppen

Je kunt er ook een sport van maken. Wie kan de meeste vliegjes doodmeppen en een vliegenmepper? Wil jij winnen? Met een elektrische vliegenmepper maak jij de meeste kans. Te koop bij o.a. de Gamma, Praxis, of Bol.com

Lees ook: Mieren in huis? Zo bestrijd je ze!
Lees ook: Slakken in de tuin; wat kun je ertegen doen!

Related Posts