Home Gereedschap Langer plezier van je Li-ion accu: 5 tips

Langer plezier van je Li-ion accu: 5 tips

Door Marieke
5 tips om langer plezier te hebben van je Li-ion accu

Wanneer je op zoek bent naar nieuw gereedschap dan heb je vaak de keuze uit gereedschap werkend op netstroom of accugereedschap. Accugereedschap heeft een aantal belangrijke voordelen. In de eerste plaatst is het voordeel dat je geen stopcontact in de buurt hoeft te hebben en in de tweede plaats heb je nooit geen last meer van een snoer die in de weg zit. Accugereedschap heeft ook een aantal nadelen ten opzichte van gereedschap met netsnoer. Je dient altijd over een volle accu te beschikken en de aanschafprijs ligt vaak wat hoger. Wanneer je accugereedschap koopt wil je dat de Li-ion accu zo lang mogelijk meegaat. In dit artikel lees je daarom 5 tips om je accu langer te kunnen gebruiken.

Li-ion accu: wat is het?

Li-ion staat voor Lithium-ion. Een Li-ion accu is gemaakt van licht metaal en heeft een hoger energiedichtheid. Dat betekent dat een Li-ion accu veel stroom levert voor zijn massa. Een Li-ion accu zie je dan ook vaak terug bij apparaten waar de grootte van de accu en het gewicht belangrijk zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan je smartphone, laptop en dus ook accugereedschap. In accugereedschap vind je vaak ook andere soorten accu’s, zoals de NiCd accu en de NiMH accu. In dit artikel gaan we echter alleen in op de Li-ion accu. Voor een Li-ion accu gelden andere tips voor een langere levensduur dan voor andere soorten accu’s. Let hier op!

Tip 1: Laat je accu niet volledig leegraken

Wanneer een accu geheel ontladen is, kan dat leiden tot prestatieverlies van de accu. Wanneer de capaciteit van de accu onder de 5% komt, kan dat een Li-ion accu onherstelbaar beschadigen. De meeste accu’s zijn daar dan wel tegen beschermd, toch is het van belang om op tijd je accu weer op te laden. Een goede vuistregel is dat je de accu moet opladen wanneer er nog zo’n 20% van de capaciteit over is.

Tip 2: Geen volledig volle accu’s opbergen

Veel mensen laden de accu helemaal op na gebruik ervan. Wanneer je het accugereedschap weer nodig hebt, heb je dan in ieder geval een volle accu. Toch is het niet raadzaam om een volledig opgeladen accu op te bergen. Het beste kun je een Li-ion accu opbergen met een lading van 50-70%. Want hoe voller de batterij wordt weggelegd, hoe sneller de batterij van binnen begint te oxideren. En hoe sneller dus de levensduur van de accu afneemt.

Tip 3: Droge en vorstvrije plek

Daarnaast is ook de plek waar je de accu opbergt van belang. Leg accu’s of een droge en vorstvrije plek. Té hoge en té lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de accu beschadigd raakt. Wanneer accupacks bevriezen kan deze zelfs volledig onbruikbaar worden. Vochtige en koude ruimtes, zoals een schuurtje, is dus geen goede opslagplek. De beste opslagplek voor een accu is in huis, op een droge plek op kamertemperatuur.

Tip 4: Laad de accu alleen de eerste keer volledig op

Wanneer je de accu voor de eerste keer wilt gebruiken dien je deze volledig op te laden. Alle keren daarna is het beter om ‘m net iets eerder uit de lader te halen, wanneer de accu zo’n 90% is opgeladen.

Tip 5: Gebruik de juiste oplader

Om de levensduur van je batterij te verlengen is het van belang dat je de juiste oplader gebruikt. Wanneer je een oplader gebruik die te veel of te weinig stroom levert, dan komt dat niet ten goede aan je batterij. De meeste batterijen beschermen zichzelf tegen schadelijke hoeveelheden stroom, maar niet allemaal. Is je batterij eenmaal (bijna) opgeladen? Haal dan de accu uit de oplader. Een accu kun je dus ook beter niet ’s nachts opladen terwijl jij slaapt.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de LED bouwlamp op accu
Lees ook: Veilig klussen zonder stroom: 3 tips

Related Posts