Home Wonen Laminaatvloer onderhouden; zo doe je dat!

Laminaatvloer onderhouden; zo doe je dat!

Door Marieke
Laminaatvloer onderhouden; zo doe je dat!

Het is een van de meest populaire vloeren; een laminaatvloer. En dat is natuurlijk niet gek. Laminaat is betaalbaar, makkelijk te onderhouden en niet meer te onderscheiden van een echte houten vloer. Bovendien kun je er jarenlang plezier van hebben. Je laminaatvloer onderhouden is niet zo heel moeilijk, toch is het van belang om een aantal tips in acht te nemen zodat jij nog jaren langer van je vloer kunt genieten. We zetten de tips voor je op een rij.

In de inleiding willen wij alvast een eerste tip noemen. Lees ten allen tijde de handleiding van het laminaat van jouw keuze goed door. In dit artikel noemen we een aantal algemene tips, maar die kunnen verschillen van jouw specifieke vloer. Daarom is het van belang om altijd de adviezen van jouw vloer in acht te nemen.

Kies voor een speciale laminaatreiniger

Als je je laminaat wilt schoonmaken kun je het beste kiezen voor een speciale laminaatreiniger in plaats van een allesreiniger. Een laminaatreiniger is speciaal gemaakt voor dit materiaal en vrijwel alle vlekken kunnen ermee verwijderd worden. Dweilen met alleen water is in de regel ook gewoon prima. Laat in ieder geval allesreiniger, groene zeep en andere agressieve schoonmaakmiddelen gerust in de kast staan.

Gebruik zo min mogelijk water

Laminaat is vaak erg gevoelig voor vocht. Te veel aan water kan onherstelbare schade aan je vloer aanbrengen. Giet daarom nooit water over de vloer uit om schoon te maken. Gebruik zo min mogelijk water. Voordat je gaat dweilen is het van belang om eerst de vloer te zuigen. Daarna je vul een emmer met water en voeg daar eventueel laminaatreiniger aan toe. Maak een goede dweil nat en wring deze goed uit. Dan kun je de vloer dweilen.

Laat ook nooit druppels water op de vloer liggen. Als er druppels water op de grond valt, maak het dan gelijk schoon.

Viltjes

Alles wat schuift over een laminaatvloer kan krassen veroorzaken. Gebruik daarom altijd viltjes onder alles wat regelmatig verschoven wordt. Denk aan de stoelen, tafels, bank, bloempotten die op de grond staan en nog veel meer. Kies voor viltjes van een zeer goede kwaliteit, deze blijven vaak langer zitten en hoef je minder vaak nieuwe viltjes te plaatsen. Er bestaan viltjes die je als een soort sticker onder je stoel kunt plakken. Er bestaan echter ook viltjes met een spijkertje die je in de stoelpoten kunt slaan. Gebruik indien mogelijk deze laatste. De blijven het beste zitten.

Lees ook: Laminaat tegen de muur

Vermijd het binnenlopen van zand

Hoewel het meeste laminaat voorzien is van een krasvaste toplaag, is het toch van belang om zand zoveel mogelijk buiten te laten. Zandkorreltjes kunnen flink wat krassen op je vloer veroorzaken en krassen in je vloer zijn niet meer te herstellen. Leer jezelf en eventueel je kinderen aan om schoenen bij de deur uit te doen en zorg voor goede droogloopmatten bij de deuren. Daarnaast is het van belang om regelmatig de stofzuiger erdoorheen te halen, vooral als er zand is binnengelopen.

Vlekken

Vlekken kun je meestal prima verwijderen met water. Wellicht niet met een dweil, maar wel met een vochtige doek. Je moet dan misschien even op handen en knieën op de vloer zitten en goed boenen, maar in veel gevallen kunnen de vlekken dan prima worden verwijderd.

Benodigdheden

Je laminaatvloer onderhouden: Om het jou wat makkelijker te maken zetten we nog even alle benodigdheden voor je op een rij:

Lees ook: Laminaatvloeren voor in je huis
Lees ook: Laminaat: alle soorten op een rij

Laminaatvloer onderhouden; heb jij nog tips?

Related Posts